1 évnél régebbi cikk

Minden, amit az alacsony vérnyomásról tudni érdemes
Minden, amit az alacsony vérnyomásról tudni érdemes

Mikor beszélünk alacsony vérnyomásról? Mi állhat e probléma hátterében? Mit tehetünk a vérnyomás emelése érdekében? Erről lesz szó az alábbi cikkben.

Hogy mi számít alacsony vérnyomásnak, arról még szakmai körökben sincs egységes álláspont, pedig nem ritka állapotról van szó. Az alacsony vérnyomás leginkább fiatal nők körében fordul elő.

„Bizonyos vélemények szerint a vérnyomást akkor tekintjük túl alacsonynak, ha az első, vagyis a szisztolés érték nők esetében 100 Hgmm, férfiak esetében pedig 110 Hgmm alatt van, függetlenül attól, hogy a második (diasztolés) érték mennyi” – tudtam meg dr. Kovács Lászlótól. – „Vannak, akik úgy gondolják, hogy a számszerű értékek kevésbé számítanak és sokkal inkább a tünetek döntik el egyénileg, hogy kinek mi a túl alacsony. Előfordulhat, hogy valakinek rendszeresen 90/50 körüli a vérnyomása, és ezzel tökéletesen jól érzi magát, egészséges, míg mások 100-110/60-nál is alacsony vérnyomásra utaló tüneteket mutatnak.” 

Az orvos kifejtette, hogy a vérnyomást azért fejezzük ki két értékkel, mert az első szám, a szisztolés nyomás akkor keletkezik, amikor a szív összehúzódik és a bal kamrájából kipumpálja a vért az erekbe, a második szám pedig a diasztolés nyomást jelenti, ami akkor mérhető, amikor a szív elernyed. Hangsúlyozta, hogy csak a sorozatos mérések során tartósan alacsonynak bizonyuló vérnyomás tekinthető kórjelzőnek, mert az esetek túlnyomó többségében alkalmanként fordul elő alacsony érték, ami veszélytelen és legfeljebb átmeneti kellemetlenséget okoz az illetőnek. 

Összességében elmondható, hogy az alacsony vérnyomás sokkal kevésbé veszélyes az egészségre, mint a magas vérnyomás, sőt, hozzájárulhat bizonyos - elsősorban szív- és érrendszeri - betegségek rizikójának csökkentéséhez. Éppen ezért (amennyiben nem okoz különösebb panaszokat, illetve nem jár együtt a belső szervek működésének zavaraival) nem szükséges a kezelése. Ha azonban tüneteket okoz, netán szervi működészavarok, illetve károsodások lehetősége áll fenn, akkor szükség lehet megfelelő gyógymódra. Ilyenkor ugyanis arról van szó, hogy a fontos - akár létfontosságú - szervek nem jutnak elég oxigéndús vérhez, tápanyaghoz.

A tartósan alacsony vérnyomás hátterében többféle betegség állhat: idegbántalom, szívbetegség, endokrin betegség, tápanyaghiány, esetleg valamilyen gyógyszer mellékhatása. Ilyenkor természetesen a kiváltó alapbetegség kezelése, illetve a nem megfelelő vagy túladagolt gyógyszer elhagyása, csökkentése a megoldás. Felvethető még a vegetatív idegrendszer kóroki szerepe, a szimpatikus aktivitás csökkenése, vagy a paraszimpatikus aktivitás, elsősorban a vagus ideg túlsúlya. Mindkét esetben tartósan csökkenhet a vérnyomás.

Az alacsony vérnyomás három leggyakoribb tünete a szédülés, a fejfájás és az ájulásra hajlam. Jó példa erre az, amikor ünnepélyeken, hosszas állásnál a diák vagy a katona kiesik a sorból. Alacsony vérnyomásnál a betegek sokszor fáradékonyságról, gyengeségről, heves szívdobogásról, koncentrációzavarról, a motiváció hiányáról számolnak be. Csökkenhet ilyenkor a fizikai és a szellemi teljesítőképesség is. A kezek, lábak gyakran hűvösek, hidegre érzékenyek. Súlyosabb esetben akár mellkasi fájdalom, szívroham, veseelégtelenség is felléphet.

Mit lehet tenni a vérnyomás emelése érdekében? Dr. Kovács László szerint a magas és az alacsony vérnyomás leghatásosabb öngyógyító módja a rendszeres testmozgás.

„Annál is inkább, mivel egyéb bevált terápia - bár szoros orvosi felügyelettel gyógyszeres kezelés is létezik - nem igazán áll rendelkezésre” – árulta el az orvos. Hozzátette: ha valaki elájul, akkor ne akarjuk mielőbb talpra állítani, hanem hagyjuk feküdni és emeljük fel a két lábát, hogy a vér az alsó végtagokból inkább a fej, az agy felé áramoljon.

Optimális vérnyomásunk érdekében figyeljünk mindig a megfelelő folyadékbevitelre, számításba véve az életkort, a külső hőmérsékletet és a fizikai terhelést. Akár napi 2,5-3 liter víz fogyasztására is szükség lehet, ám súlyos szívbetegek, vesebetegek esetében legyünk óvatosak a folyadékmennyiséggel! Amennyiben nincs ellenjavallat (pl. gyakori erős szívdobogás), napi egy, maximum két kávé fogyasztása is segíthet az alacsony vérnyomáson.

Borítókép: Pixabay/tomwieden
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek