1 évnél régebbi cikk

Visszakerült eredeti helyére a fehérvári Bazilika főoltárképe
·Kultbazilika·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK/Simon Erika
Visszakerült eredeti helyére a fehérvári Bazilika főoltárképe
·Kultbazilika·Utolsó frissítés: undefined

Augusztus 14-én Erdő Péter bíboros-prímás áldja meg a felújított székesegyházat. 

Több mint három évig tartó restaurálás után visszahelyezték a Szent István király koronafelajánlását ábrázoló főoltárképet eredeti helyére, a Székesfehérvári Egyházmegye főtemplomának szentélyében. Mint ismeretes, a Bazilikát 2018-ban bezárták, majd a templomhajóban régészeti feltárást végeztek. Az ásatások során előkerült egy értékes, 13. századi limoges-i bronz korpusz. A munkálatok azóta is zajlanak, a több évnyi régészeti, építészeti, művészeti munka után hamarosan újra gyönyörködhetünk a régi pompájában tündöklő székesegyházban.

A főoltárkép mellett az utóbbi hetekben visszakerültek a templomtérbe a szintén restaurált mellékoltárképek és szobrok is, valamint folyamatosan építik vissza a mellékterek, sekrestyék, oratóriumok restaurált berendezéseit is.

A Szent István Király Székesegyház Székesfehérvár fogadalmi ünnepén, 2022. augusztus 14-én nyitja meg kapuit, a felújított bazilikát Erdő Péter bíboros-prímás, esztergom-budapesti érsek áldja meg. Az ünnepi szentmisén az Egyházmegye papsága és világi vezetők mellett részt vesznek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai. A Magyar Szent Család ereklyéivel 17 órakor körmenet indul a Püspöki Palotából a Székesegyházba, az ünnepélyes szentmise az ereklyék elhelyezése után kezdődik.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek