1 évnél régebbi cikk

Egyre alacsonyabb a Velencei-tó vízszintje, elérte a tavaly nyári mélypontot
Egyre alacsonyabb a Velencei-tó vízszintje, elérte a tavaly nyári mélypontot

Elérte a tavaly nyári legalacsonyabb vízállást a Velencei-tó vízszintje. Az idei év azonban még rosszabb is lehet mint a tavalyi. A vízügy jelenleg dolgozik a helyzet hosszútávú megoldásán. A turizmus azonban jobban teljesít a tó környékén idén, mint az elmúlt két évben.

Sokan strandoltak a hétvégén a Velencei-tónál, legalábbis az agárdi szabadstrandon. A vízszint csökkenését minden fürdőző észrevette, volt, aki szerint hétről hétre lehet érzékelni az apadást. Június végétől folyamatos a csökkenés: az agárdi vízmérce szerint mostanra 69 centiméterre apadt a Velencei-tó. Tavaly nyáron 71 centiméter volt a legalsó vízállás, ráadásul azt ősz elején mérték.

A vízügyi igazgatóság vezetője Csonki István a Fehérvár Televízió Híradójának úgy nyilatkozott, a hétvégén újabb hőhullám várható, csapadék nagy valószínűséggel nem esik, így minden bizonnyal tovább csökken a víz a mederben.

A vízpótlás komoly szakmai előkészületet igényel, hogy meg tudják tartani a tó természetes élővilágát - tette hozzá. Ez idén még tervezési szakaszban van.

Borítókép: turizmus.szekesfehervar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek