1 évnél régebbi cikk

Globális vészhelyzetet hirdetett a WHO a majomhimlő miatt
Globális vészhelyzetet hirdetett a WHO a majomhimlő miatt

Mostanáig 16 ezer fertőzöttet és öt halottat regisztráltak világszinten, Magyarországon az NNK 33 fertőzöttet jelentett be eddig.

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a majomhimlő miatt – írja a BBC. Ez a legmagasabb riasztási fokozat, amit az Egészségügyi Világszervezet kiadhat.

Mostanáig több mint 16 000 esetet jelentettek 75 országból, és eddig öten haltak meg a járvány következtében. Az Egyesült Királyságban eddig több mint 2000 megerősített esetet regisztráltak  – mondta el Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. Jelenleg csak két másik egészségügyi vészhelyzet van érvényben: egyik a koronavírus-járvány miatt, a másik pedig a gyermekbénulás felszámolására irányuló erőfeszítések miatt.

"A WHO értékelése szerint a majomhimlő kockázata globálisan és minden régióban mérsékelt, kivéve az európai régiót, ahol magasnak értékeljük a kockázatot" - mondta Dr. Tedros. Az egészségügyi szervezet ajánlásokat is kiad, amelyek reményeik szerint arra ösztönzik az országokat, hogy lépéseket tegyenek a vírus terjedésének megállítása és a leginkább veszélyeztetettek védelme érdekében.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) utoljára július 21-én jelentett be újabb magyarországi fertőzötteket: akkor 3 főnél azonosították a majomhimlő fertőzést, így 33 főre nőtt a diagnosztizált majomhimlős fertőzöttek száma hazánkban.

A 23-50 év közötti férfiak majomhimlőre utaló tünetekkel keresték fel a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatót, ahol minden esetben majomhimlő gyanúja miatt mintavételezés történt. A fertőzött személyek otthonukban tartózkodnak elkülönítve, legtöbbjük életvitelszerűen Budapesten él. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez - írta az NNK.

A majomhimlőt először Közép-Afrikában fedezték fel az 1950-es években. A kezdeti tünetek jellemzően magas láz, megduzzadt nyirokcsomók és hólyagok, bárányhimlőszerű kiütések vagy elváltozások – az utóbbi időben gyakran a szájon vagy a nemi szerveken. A fertőzések általában enyhék.

Borítókép: PB
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek