1 évnél régebbi cikk

Koronázási Szertartásjáték: 30 méteres lesz a díszlet legmagasabb pontja a Nemzeti Emlékhelyen
Koronázási Szertartásjáték: 30 méteres lesz a díszlet legmagasabb pontja a Nemzeti Emlékhelyen

Megkezdték a színpad építését a Nemzeti Emlékhelyen, ahol augusztus 19-én, 20-án és 21-én mutatják be a Koronázási Szertartásjátékot. Az országban az egyik legnagyobb szabadtéri színpad épül fel Székesfehérváron. A díszlet legmagasabb pontja 30 méter körüli lesz. 

Négy torony emelkedik a magasba és látványos elemek láthatók a Nemzeti Emlékhelyen, ahol lassan elkészül a szabadtéri színpad, mely a Koronázási Szertartásjátéknak ad helyet.  Az első két torony, több mint 20 méter magas. Itt helyezkednek majd el a kórusok, a zenészek, valamint innen irányítják a színpadtechnikát is. 

Bajkó György a Vörösmarty Színház műszaki vezetője elmondta, hogy a színpad mérete maradt a régi: 22 méterszer 16 méteres alapterületű. Egy hatalmas lépcső is része a játéktérnek, ami 4 és fél méter magas és 8 méter széles.  Számos egyéb látványos megoldásra számíthatnak a Koronázási Szertartásjáték látogatói.

"A négy nagy torony, a korona már most látható, hogy mennyire látványos, de ami igazból ezt az egészet grandiózussá teszi, azok a tömegjelenetek: 200 szereplőre számítunk, természetesen korhű jelmezekben. Most nincs oldalnézőtér, így láthatóan van két hatalmas világítási híd. Ezekről most egy az eddigieknél látványosabb világítást tudunk létrehozni" – mondta el Bajkó György.

A díszlet legmagasabb pontja eléri a 30 métert. Idén nem lesz oldalnézőtér, középen egy 1584 férőhelyes nézőtér épül fel.

Komoly előírások mentén épül a színpad. Pokrovenszki Krisztián a Szent István Király Múzeum igazgatója arról adott tájékoztatást, hogy folyamatosan ellenőrzik és felügyelik a munkát. Egy alaptérkép készült az ásatásokról, ami mentén dolgoznak a színház szakemberei.

"Biczó Piroska véleményét is kikértük, aki az utolsó ásatásokat folytatta a 2000-es évek elején a Nemzeti Emlékhely - Romkert területén. Ezt megküldtük a színház részére és ezek alapján készül el minden évben a színházi színpad tervezete. Ezek alapján megvannak a fix talpalás pontok, hogy se régészeti-, se pedig műemlék jellegű emlékeket ne veszélyeztessünk a színpadépítés során" – összegezte Pokrovenszki Krisztián. 

A Koronázási Szertartásjáték idei előadása III. András, az utolsó Árpád-házi király életét viszi színre, emellett egyben egy összegzés is a produkció. Az Aranybulla Emlékévben zárul a Koronázási Szertartásjáték egy évtizedes előadássorozata, így a Nemzeti Emlékhely utolsó alkalommal ad otthont az előadásnak.

Kapcsolódó
Idén rendeznek utoljára Koronázási Szertartásjátékot a Nemzeti Emlékhelyen

Több szempontból is rendhagyó lesz a 2022-es Koronázási szertartásjáték, melyet augusztus 19-20-21-én rendeznek meg a Nemzeti Emlékhelyen.

A múzeum és a színház együttműködésének köszönhetően a Királyok és Szentek – az Árpádok kora című kiállítást ingyenesen látogathatják azok, akik jegyet váltanak a szertartásjáték előadására.

Borítókép: Bácskai Gergely
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek