4 évnél régebbi cikk

Nincs autentikusabb hely a Szertartásjáték előadására Fehérvárnál - villáminterjú Mihályi Győzővel
Nincs autentikusabb hely a Szertartásjáték előadására Fehérvárnál - villáminterjú Mihályi Győzővel

Mihályi Győző a kezdetek óta részese a Koronázási Szertartásjátéknak, így szinte már a vérében van Székesfehérvár történelme. Idén a tavalyi esztendőhöz hasonlóan az előadás narrátoraként lép színpadra. Erről, a színdarabról és a felkészülésről beszélgettünk.

Hányadik alkalommal szerepelsz a Koronázási Szertartásjátékon?

Az idei már a hetedik Koronázási Szertartásjáték, és mind a hétben részt vettem, ami azt jelenti, hogy I. Szent István óta részese vagyok a műsornak: voltam már szertartásmester, koronázó érsek, mesélő, narrátor, és idén is narrátor leszek. Fantasztikus végigkövetni a királyok életét, fantasztikus ezen a helyen játszani. Minden évben élvezem Székesfehérvár vendégszeretetét: imádom az utcákat, az éttermeket, a presszókat, nagyon szeretem ezt a várost.

Hogyan élitek meg azt, hogy már a próbákat is hatalmas érdeklődés övezi?

Ahogy elkezdünk próbálni, elsétálnak mellettünk az emberek, majd megállnak és megkérdezik: mi ez? Persze nagyon sokan tudják, hogy miről is van szó, ők meg azért nézelődnek, hogy vajon ki lesz most a király, akit megkoronáznak. Ilyenkor kicsit megnyugszunk, hogy lesz közönség. Amikor I. Szent István koronázását elevenítettük fel, akkor az elején még szertartásmesternek hívtak, és amikor bejöttem a játéktérre, elképesztő élmény volt, ahogy özönlöttek az emberek, lejöttek Budapestről is, hogy megnézzék a műsort. Majd ezt felvezetni, ahol koronázási templom állt, hogy ide temetkeztek a királyaink, elképesztő érzés. Nem lehetne ezt máshol eljátszani, mint itt, Székesfehérváron. Szerintem a nézők is érzik ezt.

Hogyan zajlanak a próbák?

Például az olvasópróbák úgy zajlottak, hogy Szikora János, a rendező majdnem két óra hosszát beszélt IV. Béla történelméről, a templomról, a koronáról, illetve magáról a Szertartásjátékról, hogy hol lehetett eredetileg. Tehát olyan történelem óra szintű dologgal vezeti fel az előadást, hogy elképesztő. Ő nagyon felkészül, otthon van a témában, és rendkívül érdekes dolgokat mesél, olyanokat, amilyeneket még sosem hallottunk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek