1 évnél régebbi cikk

Miért repültek Gripenek Székesfehérvár felett pénteken?
·Hírekrepülés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Axman József
Miért repültek Gripenek Székesfehérvár felett pénteken?
·Hírekrepülés·Utolsó frissítés: undefined

Utánajártunk, hogy mit történt, mit keresett két vadászrepülő Székesfehérvár felett.

Két JAS 39 Gripen vadászrepülőgép húzott el Székesfehérvár felett pénteken délelőtt. Ez még az egyszerű, megszokott hétköznapokon is érdeklődést váltana ki, ám háborús időben még többen kapják fel a fejüket: mi történt?

Meg kell nyugtassunk mindenkit, semmilyen rendkívüli történés nem volt, békés céllal érkeztek fölénk a Gripenek. "A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesületének megemlékezésére kértek Gripen alacsony áthúzás végrehajtását 11.00 órára a Vásárhelyi út felett" - kaptuk a tájékoztatást a Honvédelmi Minisztériumtól.

A hagyományokat ápoló veteránok ezzel a rendezvénnyel őrzik emlékét a második világháború után újjászervezett ejtőernyős alakulatnak, amely 1951-től 1954-ig Székesfehérváron vált ismertté.

Az alakulat meghatározója a magyar katonai és sportejtőernyőzés fejlődésének és ma elért eredményeinek.

A háború után újjászervezett ejtőernyős alakulat 1952 nyarán kezdte meg a felkészülést a magyar ejtőernyőzés történetének legnagyobb hadgyakorlatára, amely sikeresnek bizonyult, minden ejtőernyő kinyílt. Mégis Juhász Mihály hadnagy, aki csapatzászlóval ugrott, még a levegőben életét vesztette.

Az ünnepségen emlékeztek az elhunyt ejtőernyősökre, akik a második világháborúban vagy a kiképzés során balesetben vesztették életüket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek