1 évnél régebbi cikk

Lett még egy Velencei-tó Magyarországon
Fehérvár Médiacentrum fotója
turizmus.szekesfehervar.hu
Lett még egy Velencei-tó Magyarországon

2022 júliusában vették nyilvántartásba, a Fejér megyei és az új Velencei-tó neve között a különbség írásban mindösszesen egy kötőjel.

A Pecaverzum a kormány halgazdálkodási honlapján szúrt ki egy izgalmas tételt az Agrárminisztérium legutóbb felkerült, halgazdálkodási jog hasznosítására kiírt pályázati felhívásai között: szerepel a listán ugyanis egy Velencei tó megnevezésű nyilvántartott halgazdálkodási vízterület is.

Ahogy írják, a dokumentum címe már elsőre meglepőnek tűnt, és amikor megnyitották, még jobban leesett az álluk. A HAGF/154/2022. azonosító számon kiírt nyilvános pályázati anyagból ugyanis az derül ki, hogy ez a Velencei tó a Somogy megyei Gyékényes külterületén, a 0188/36 helyrajzi számú ingatlanon található, és 3,7196 hektár kiterjedésű.

A mi Velencei-tavunk és a Somogy megyei között a különbség írásban mindösszesen egy kötőjel, utóbbi ugyanis csak szimplán Velencei tó – a pályázati felhívásban így olvasható.

És hogy ez egyáltalán nem vicc, az a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Halgazdálkodási Szakrendszeréből is kiderül, ahol valóban megtalálható a gyékényesi Velencei tó a nyilvántartott halgazdálkodási területek között.

Az oldal azonnal megkereste Dérer Istvánt, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) főigazgatóját, aki elmondta, a gyékényesi Velencei tó nemrég került nyilvántartásba egy magánszemély kezdeményezésére, eddig nem volt nyilvántartott halgazdálkodási vízterület. 

„Hivatalból láttuk a bejegyzési kérelmet. Ez az elnevezés viccnek is rossz. A múlt héten ezért írásban kértük a nyilvántartó hatóságot, a Nébihet, hogy változtassa meg, mert sérti a névhasználati jogot” – emelte ki Dérer István. 

A július 1-jén kiírt pályázat a gyékényesi Velencei tóra egyébként eredménytelen lett, ugyanis nem érkezett értékelhető anyag. Hogy lesz-e új pályáztatás és, hogy mi lehet a vízterület új neve, arról egyelőre nincs információ. Az Agrárminisztérium elsőre 2036. december 31-ig kívánta „bérbe adni” a tavat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek