7 hónapnál régebbi cikk

Mi az a primitív reflexmaradvány és hogyan hat a gyerekek fejlődésére?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay
Mi az a primitív reflexmaradvány és hogyan hat a gyerekek fejlődésére?

Mit jelent az, hogy primitív reflexmaradvány? Mi történik akkor, ha e reflexek időn túl megmaradnak? Hogyan lehet felül írni a primitív reflexmaradványokat? Kiderül az alábbi cikkből!

A „primitív reflexmaradvány” kifejezés a perzisztáló (megtartott) vagy részlegesen megmaradt primitív reflexre utal. Vannak velünk született primitív reflexek - sőt, a legtöbb már az anyaméhben megjelenik - és vannak olyanok is, melyek néhány hónapos korban alakulnak ki. Ezek mind az életben maradást segítik. Ilyen például a Moro reflex, a markoló-szopó reflex, a Galant reflex...

„Ezek a primitív reflexek automatikus mozgások, melyeket az agytörzs irányítja. Optimális esetben ezek a primitív reflexek felülíródnak, vagyis az agy egy magasabb rendű központjának gátlása, ellenőrzése alá kerülnek. Ha ezek a primitív reflexek aktívak maradnak, nem gátlódnak le időben - és minden primitív reflexnek megvan a legátlási ideje, általánosan 6-12 hónapos korban -, az befolyásolhatja a gyermek fejlődését. Például úgy, hogy megakadályozza a testtartási reflexek kialakulását. Ha ugyanis egy reflexet sikerül legátolni, azzal megjelenik egy magasabb rendű készség. Ha több primitív reflex marad meg időn túl, az megkésett idegrendszeri fejlődésre utal” – tudtam meg Molnár-Schoffhauzer Alexandra óvodapedagógustól, a KID-nasztika megálmodójától, aki elvégezte a Mozgásprogram eltérő fejlődésmenetű 0-8 éves korosztály számára (primitív reflexmaradványok felülírása általános idegrendszeri éretlenség, tanulási részfunkció- és viselkedészavar, hiperaktivitás, autizmus spektrumzavar esetére) című képzést is.

„Az óvodában és az edzőteremben is sok gyerekkel találkoztam és volt, amikor egyszerűen nem értettem, miért van elakadás néhány ovissal, holott az értelmi képességek rendben voltak, s a mozgásában vagy más területen mégis jelentkezett valamiféle éretlenség” - emlékezett vissza a kezdetekre.

„Ennek az éretlenségnek az okát kutattam. Az idegrendszer éretlensége több területen is mutatkozik. Látható például impulzivitásban vagy szociális éretlenségben – abban, hogy nehezen tud a gyerek kapcsolódni. Ahogy látom, egyre több az ilyen nehézségekkel küzdő gyermek, akinek segítségre van szüksége. Mivel én hiszek abban, hogy a test, a mozgás a kapocs a készségek megszerzéséhez – és ezáltal egy teljesebb élethez - így a mozgásban kerestem a választ. Ezért tanultam tovább ezen a téren.”

Visszatérve a már említett problémára: felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha a primitív reflexek időn túl megmaradnak?

Ez attól is függ, hogy milyen primitív reflexek maradnak vissza és milyen mértékben. Okozhatnak gondot az egyensúlyi rendszerben, probléma léphet fel a látásérzékelésben, következménye lehet a felfogási nehézség, a rossz kézügyesség, a bevizelés, a gyenge koncentráló képesség, a gyenge rövid távú memória, a rossz testtartás, a térérzékelési problémák, a gyenge egyensúlyérzék és koordináció. A szülő ilyenkor azt láthatja, hogy esetlen, ügyetlen gyermeke, tanulási nehézségekkel küzd.

Hogyan lehet felül írni a primitív reflexmaradványokat?

„A felülírásnak minden esetben az adott (megmaradt) primitív reflexek megjelenésének sorrendjében kell történnie” – tudtuk meg a szakértőtől – „Ez azt jelenti, hogy az anyaméhben kifejlődött reflexekkel kezdünk, aztán a születéskor megjelenőkkel és így tovább a megfelelő sorrendben és csak azzal foglalkozunk, amelyik megmaradt.”

Minden primitív reflexre megvan a megfelelő felülíró gyakorlat/gyakorlatok. Ezeknek a felülírásához azonban türelem, kitartás és sok gyakorlás kell, nem megy egyik napról a másikra. A látható eredményhez kábé három hónap kitartó munkára van szükség, heti többszöri gyakorlással. A felülíró gyakorlatokat minden esetben szakember készíti el.

Milyen gyakorlatokat végezhetünk el otthon, „házi keretek” között? – Erről lesz szó legközelebb!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek