1 évnél régebbi cikk

Küszöbön a 8 milliárd és még tovább nő a bolygó népessége
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/B_Me
Küszöbön a 8 milliárd és még tovább nő a bolygó népessége

Hamarosan elérheti a 8 milliárdot a Föld népessége, a tudósok szerint 2030-ra 8,5 milliárdra, 2050-re pedig 9,7 milliárdra duzzadhat bolygónk népessége, 2064-től azonban már csökkenés várható.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) korábban 2022. novemberére jósolta a történelmi pillanatot, amikor a Föld lakosságának száma eléri a 8 milliárdot. Nos, úgy tűnik, ez az idő hamarabb eljön, a jelenlegi gyarapodási adatokat látva nem hónapokban, hanem hetekben mérhetjük azt az időt, amikor elérkezik a bűvös határ elérése.

A Worldometer számlálója is azt bizonyítja, hamarosan meglesz a 8 milliárd. Az idei évben egyébként világszerte több mint kétszer annyian születtek, mint ahányan elhunytak, így a növekedés elég egyértelmű. Az ENSZ egyébként úgy véli, 2030-ra kb. 8,5 milliárdon leszünk, 2050-ben már 9,7; 2100-ban pedig 10,4 milliárd ember élhet majd a Földön. Közben más változások is érzékelhetők: 2023-ra már nem Kína, hanem India lesz a bolygó legnépesebb országa.

A népességet tekintve egyébként jelenleg Kína 1 milliárd 451 millió fővel listavezető, míg India lakossága 1 milliárd 409 millió, a különbség tehát „mindössze” 42 millió fő. E két ország adja a Föld népességének több mint a harmadát, mögöttük az USA 335 millióval a harmadik. A világ 20 legnépesebb országa között egyébként találunk 10 ázsiai, 4 afrikai és 3 európai országot, míg az amerikai kontinenst szintén 3 nemzet képviseli.

A legnépesebb országok listája azonban vélhetően az évtizedek alatt átalakul majd, ugyanis a bolygónkon élő emberek számának növekedésében meghatározó lesz nyolc ország, a „létszámemelkedés” fele Egyiptom, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Etiópia, Nigéria, India, Pakisztán, Tanzánia, illetve a Fülöp-szigetek nevéhez fűződik majd, a Föld összes többi országa felel majd együttesen a növekedés másik feléért.

Fontos hozzátenni, más szakértői tanulmányok is jelentek meg az elmúlt években a téma kapcsán, így egy 2020-ban publikált kutatás 2064-re; 9,7 milliárd főnél várja a népességi adatok tetőzését, ezt követően pedig visszaesést, az emberi faj lélekszámának csökkenését jósolja.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek