1 évnél régebbi cikk

Uszodabezárások: a magas számlák miatt van, ahol inkább támogatják, hogy máshova járjanak az úszni vágyók
Fehérvár Médiacentrum fotója
termalfurdok.com
Uszodabezárások: a magas számlák miatt van, ahol inkább támogatják, hogy máshova járjanak az úszni vágyók

Országszerte zárnak be az uszodák, sportközpontok a magas energiaárak miatt. A balatonbogláriak is így jártak, augusztus 20-án a város közgyűlése megszavazta a városi uszoda leállítását.

A magas energiaárak és az egyre növekvő költségek miatt több uszoda is a bezárás mellett döntött az országban. Balatonbogláron például tízszeres a szorzó, vagyis 100 milliós tétel lenne csak az áram és a gáz havonta. Ők múlt hétvégén léptek, a képviselő testület döntése értelmében bezárták az Urányi János Sport és Szabadidő Központot, nem szeretnék ugyanis megvárni a több tízmilliós számlákat.

Mészáros Miklós polgármestert telefonon értük el. Megkeresésünkre elmondta:

„Takarékossági intézkedéseket kellett meghoznunk. Sokszorosára emelkedtek a gáz- és villanyszámlák, emiatt intézmények takarékosságára kellett felhívnunk a figyelmet. Bizonyos téli leállásokra több intézményben is sor fog kerülni."

Hozzátette, az áramért a korábbi 9 millió forint helyett 60 millió forintot kell fizetnie az intézménynek, emellett pedig a gáz ára is jelentősen emelkedett. Ez összeadva egy százmillió forintos számlát eredményez, melyet a város képtelen kifizetni, a bogláriakra pedig nem szerették volna ráterhelni a pluszköltséget.

„Egyetlen egy lehetőség lett volna a képviselő-testület kezében, hogy megemeli a helyi adókat, hiszen a város bevétele nyilván adókból származik.”

Ilyen nagy mozgástér azonban nincs, ugyanis az iparűzési és a tartózkodás utáni idegenformalmi adó is a maximumon van. Tehát csak az ingatlanok után fizetendő ingatlanadó az, ami megemelkedhetne. A polgármester hozzáfűzte: 100 millió forinthoz 50 százalékos emelésre lenne szükség.

Mészáros Miklós szerint az egyetlen megoldás az lenne, ha állami kézbe kerülne az intézmény. Mint mondja, már zajlanak az egyeztetések a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel, hogy az állammal közösen kidolgozzanak egy stratégiát a korszerűsítésre és a költséghatékonyabb üzemeltetésre. Amíg ez nem valósul meg, támogatnák a 20-30 km-re lévő uszodákhoz való eljutást az úszni vágyóknak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek