1 évnél régebbi cikk

Vizelésért piros lap? Fejérben a nagy dolog is belefért. Avagy mit tehet a kapus, ha egyszer nagyon kell...?
Fehérvár Médiacentrum fotója
csepeliek.blog.hu
Vizelésért piros lap? Fejérben a nagy dolog is belefért. Avagy mit tehet a kapus, ha egyszer nagyon kell...?

Kapu mögötti pisilésért állítottak ki egy kapust a hatalmas presztízsű FA-kupa kevésbé érdekes szakaszában, angol kilencedik ligás csapatok meccsén. Mit tehet valaki, ha meccs közben jön rá a szükség? És milyen volt, amikor magyar meccsen sokan vonultak le egyszerre, nagy dologra hivatkozva?

A (leg)alsóbb osztályú futballnak mindig megvolt az a bája, amit a profik között már hiába keresünk. Falusi pályákon máig előfordulnak akár legendává nemesedő beszólások és történések, bár olyannal „legendává válni”, amivel az angol kilencedik ligás Blackfield & Langley kapusának sikerült, aligha tartozik egy játékos álmai közé. Persze lehet, nem is ő, hanem a játékvezető lesz híressé, aki kiállított valakit pályán kívüli pisilésért.

Connor Maseko, az említett kapus az FA-kupa első fordulójában, az ugyancsak kilencedik ligás Shepton Mallett ellen egy elrúgott labdáért ment a kapu mögé, s ha már ott volt, a pálya körüli bozótosban könnyített magán. Mit tegyünk, nagyon kellett neki – ezzel el is intézhetnénk, mégsem a kupadöntőről van szó… Az ellenfél reklamálására azonban a játékvezető odakocogott a pályára visszatérő kapushoz és piros lapot mutatott fel neki. Vagyis kiállította – vizelésért. Itt látható az eset.

Felmerül a kérdés, a végül 0-0-ra végződő meccs tragikus hőse vajon miféle súlyos sportszerűtlenséget követett el? 

„Semmilyent. A játéktér engedély nélküli elhagyása sárga lappal büntethető, de ebben az esetben súlyos sportszerűtlenség nem történt”

- mondja Arany Tamás, korábbi NB I-es játékvezető. A magyar focisták körében korábban méltán népszerű Arany szerint a sporinak az fájhatott, hogy a kapus nem kért engedélyt tőle, de így is túlzás a piros lap. Ha azért futott volna ki a pályáról, hogy a lelátón megverjen valakit, az más lenne, de a vizelés nem ilyen…

Megkérdeztük a móri illetőségű korábbi játékvezetőt, emlékszik-e hasonlóra a magyar pályákról. „Kollégámnak, Kovács Gábornak egyszer egy Kecskemét-meccs előtt szóltak a játékosok, akik akkor hónapok óta nem kaptak fizetést, hogy figyelmeztető jelleggel be fognak vonulni az öltözőbe, hasmenésre hivatkozva. Így is tettek.

Lementek vagy nyolcan, aztán öt perc után visszatértek. Egyenként kellett volna nekik sárgát adni, de Kovács Gabi nem tette meg, én sem tettem volna. Még arra emlékszem, hogy a MÁV Előre kapusa, Paulusz egyszer lecseréltette magát, mert nagy dolga volt…”  

Az angol kupameccset a döntetlen miatt újrajátsszák, remélhetőleg mindenki időben elvégzi a dolgát. Ha mégis rájön valakire a szükség, Arany Tamás szerint akkor sem kell túl szigorúnak lennie a sípmesternek. „Fontos az empátia a játékvezető és a labdarúgók között. Egy brunyálás belefér, semmiképp nem piros… El lehet intézni annyival, hogy sporttárs, legközelebb szóljon, mielőtt kimegy. Aztán hadd menjen a játék!"

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek