1 évnél régebbi cikk

Még egy hétig kérhető a HPV elleni ingyenes védőoltás Fehérváron is, ami a fiúkat is védi a rák ellen
·Egészséghpv·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pexels.com/Gustavo Fring
Még egy hétig kérhető a HPV elleni ingyenes védőoltás Fehérváron is, ami a fiúkat is védi a rák ellen
·Egészséghpv·Utolsó frissítés: undefined

A HPV elleni ingyenes védőoltást a tizenkét éves gyermekek kaphatják meg. Fontos a vakcina, hiszen véd a daganatos megbetegedések ellen.

A hetedik évfolyamos lányok számára már a 2014/2015-ös tanévtől ingyenesen elérhető a HPV elleni védőoltás, a 2020/2021-es tanévtől pedig már a fiúk is kérhetik a beadását Székesfehérváron is. A humán papillomavírus okozta megbetegedésekkel szemben a szexuális élet megkezdése előtt beadott oltás a leghatékonyabb, ezért célszerű még tizenkét éves korban beadatni a vakcinát.

A város egészségügyi tanácsnoka az fmc.hu-nak azt mondta: a védőoltási program célja a daganatos megbetegedések és halálesetek számának csökkentése, ezért kérik a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel! Fehérváron nagyjából kilencszáz hetedikes jogosult az oltásra.

„A lányoknál 80-90 százalék között van a jelentkezők aránya, a fiúknál ez egy kicsit rosszabb, miután sajnos elterjedt, hogy ez a méhnyakrák elleni oltás. A tévhitekkel ellentétben ez a vakcina a HPV-fertőzések okozta rosszindulatú daganatok ellen véd, tehát a fiúknak ugyanúgy fontos lenne az oltás felvétele” - emelte ki Östör Annamária.

A vírus a fiúknál is különböző kellemetlen, akár halált okozó rákos elváltozásokat okozhat.

„Ilyen például a péniszrák, de száj- és garatkörnyéki daganatok hátterében is sokszor bizonyosodik be a HPV-vírus jelenléte. Fontos még a szexuális élet megkezdése előtt felvenni az oltást, mert akkor sokkal hatékonyabb a vakcina” - mondta el Mosolygó Éva háziorvos.

A kampányoltás keretében az oltóanyag a HPV kilenc típusa ellen alakít ki védettséget, és védelmet nyújt azon típusok ellen is, melyek a méhnyakrákesetek körülbelül kilencven százalékát okozzák. A sorozat két részletből áll, melyet hat hónap különbséggel kapnak meg a gyermekek az iskolai és a védőnői hálózaton keresztül.

A védőoltást - a korábbi tanévekhez hasonlóan - idén is iskolai kampányoltás keretében adják be. Szeptember 12-ig lehet leadni az intézményekben az oltás beadásához szükséges szülői beleegyező nyilatkozatot. Az első dózist idén októberben, a másodikat jövő év áprilisában kaphatják meg a fiúk és lányok.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek