1 évnél régebbi cikk

Mozgatható lesz az osszárium fedlapja
·KultNemzeti Emlékhely·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Mozgatható lesz az osszárium fedlapja
·KultNemzeti Emlékhely·Utolsó frissítés: undefined

Megkezdődött a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert területén található csontkamra fedlapjának korszerűsítése és restaurálása. A beruházás nettó 3 millió forintos pályázati támogatásból valósul meg. A Szent István Király Múzeum tájékoztatása szerint október végéig elkészülnek a munkálatokkal.

Ezzel a munkával – az értékes állomány megőrzése mellett – komoly takarékossági intézkedést is megvalósít a Szent István Király Múzeum, hiszen évente jelentős összeget kellett eddig a fedlap mozgatásáért kifizetni. A korszerűsítésnek köszönhetően ezt ezentúl önállóan is el tudja majd végezni a múzeum.

„Eddig az Osszárium fedlapjának együttes mozgatásához – annak súlya és szerkezete miatt – külső segítséget kellett bevonni. Ennek költsége jelentős terhet jelentett, így most olyan megoldást kell kialakítani a csontkamra megnyitásához, hogy azt a múzeum szakemberei maguk is el tudják végezni. Fontos szempont volt, hogy az elmozdításhoz, elcsúsztatáshoz használt berendezés viszonylag könnyen tárolható, mozgatható és kis gyakorlat mellett használható legyen. A Szent István Király Múzeum ezzel a munkával, az értékes állomány megőrzése mellett, komoly takarékossági intézkedést is megvalósít” – mondta el Pokrovenszki Krisztián múzeumigazgató. 

Ami a korszerűsítés során elkészül

Osgyányi Vilmos kőszobrász-restaurátor irányítása mellett ezen a héten megkezdődtek a munkák a Nemzeti Emlékhelyen. A szakember a műszaki tudnivalókkal kapcsolatban elmondta, hogy az aknát fedő, fedlapnak egy kereszt adja meg a gerincét. A lapok együttes súlya pedig meghaladja a 2,5 tonnát. 

A kőlap leemelését segítő, jelenleg is alatta lévő acélkeretet átalakítják, és a leemelést négy darab négykerekű kis kocsival oldják meg. Ezek mindegyikbe egy-egy hidraulikus emelő van beépítve.

"Az emeléshez az alátét acélkeret sarkaihoz közel lévő lyukakba kapcsolódó konzolokat alakítunk ki, ezek alá kell a guruló szerkezeteket kapcsolni, majd az olajemelőkkel a négy sarkon 80 mm-re megemelni a fedlapot. Két személy kézi erővel az akna mellett oldalirányba el tudja tolni a kamrát lezáró kőlapot. Az oldalra gurított fedlap alá három vonalban acéltartókra, bakokra lehet leereszteni a kőlapot, amelyeken biztonságban leállítható a visszahelyezésig – ismertette a részleteket Osgyányi Vilmos.

A szakember azt is elmondta, hogy a fedlapok jó állapotban vannak, de tisztítási munkálatokat végez majd rajtuk. A fedlap szétszedésekor az is kiderült, hogy elkorhadtak a párnafák,  amiket most szintén kicserélnek.

A Lechner Tudásközpont – egy elnyert pályázatnak köszönhetően – nettó 3 millió forinttal támogatta a korszerűsítési és restaurálási munkákat. Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója kiemelte, hogy mostani beruházás több célt is szolgál: egyrészt a tudományos kutatások szempontjából is jelentős, hogy bármikor hozzá lehet férni majd a csontkamra anyagához.

Másrészt kiemelt események alkalmával többször is az érdeklődő közönség számára hozzáférhetővé lehet tenni a csontkamrában tárolt leletanyag megtekintését. A munkálatokkal a tervek szerint októberben végeznek.

A Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert az István király alapította egykori Nagyboldogasszony-bazilika helyszíne. A Szent István által építtetett királyi bazilika többször megrongálódott. A katedrálisban koronázták királyainkat, és az uralkodók, családtagjait, nemes emberek temetkezési helyéül is szolgált.

Itt őrizték az ország kincstárát, levéltárát és a koronázási jelvényeket is. Az 1543-as török hódításig a középkori magyar állam legfontosabb és legszentebb helye volt.

A törökök lőporraktárnak használták, a város 1601. évi ostrománál robbant fel. Köveit az 1800-1801-ben épített püspöki palota alapjaihoz használták fel. Az ásatások feltárták a bazilika nagyobb részét, amely szabadtéri romkertként vált láthatóvá. 

Kapcsolódó
Közelebb kerültek a kutatók a Fehérváron őrzött magyar királyok csontjainak azonosításához

Több száz csontmintát vettek az Osszáriumban őrzött koponyákból, most pedig a csontok nagy részét visszaszállítják Székesfehérvárra a Magyarságkutató Intézet munkatársai. Két Árpád-házi személyt azonosítottak, és kiderült, hogy Fehérváron temették el Halicsi András herceget is.

Pokrovenszki Krisztián azt is kiemelte, hogy a királyi bazilika területéről előkerült csontmaradványokat két helyen temették el. Az 1848 és 1882 közötti ásatások csontleleteit – köztük III. Béla és Antiochiai Anna földi maradványait – a budavári Mátyás-templomban temették el. Az 1936 és 2002 közötti ásatások során feltárt maradványokat pedig már a Nemzeti Emlékhelyen kialakított sírkamrába helyezték el Székesfehérváron.

A Fehérvár TV videója itt érhető el:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek