1 évnél régebbi cikk

Fejér megyei települések vízminősége: 1 nem elfogadható, 29 kifogásolt, 79 megfelelő
·Egészségivóvíz·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Fejér megyei települések vízminősége: 1 nem elfogadható, 29 kifogásolt, 79 megfelelő
·Egészségivóvíz·Utolsó frissítés: undefined

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint összességében Fejér megye ivóvízminősége az országos átlagnál a legtöbb paraméter tekintetében kedvezőbb.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oldalán nyomon követhető a magyarországi települések ivóvízminősége is. A szolgáltatók az NNK-val egyeztetett ütemtervnek megfelelően évente ellenőriznek, de a népegészségügyi hatóság saját ellenőrző vizsgálatokat is végez. Kiemelik, a településeken szolgáltatott ivóvíz minőségének értékelése a települést ellátó ivóvízellátó-rendszer vízvizsgálati eredményein alapul, a szolgáltatott ivóvíz minőségét jellemzik az épületek belső hálózatának átadási pontjáig.

Az épületek belső hálózatában bekövetkező esetleges minőségromlást (pl. ólom kioldódás, baktériumszaporodás) nem tükrözik. A belső hálózatok megfelelő állapotáért és üzemeltetéséért, az ott bekövetkező vízminőségi változásokért az épület tulajdonosa vagy üzemeltetője felelős - hangsúlyozzák.

A vizsgálat során 24 tételt ellenőriznek, a mikrobiológiai paraméterek között például olyanok szerepelnek, mint a coliform szám, ami általános bakteriális szennyezettség jelző paraméter. Ennek előfordulását okozhatja például csőtörés, talajvíz-szivárgás vagy a baktériumok utószaporodása a hálózatban. Vizsgálják az úgynevezett fekális indikátorokat is, mint az E.coli vagy a Enterococcus jelenléte. Előbbi szennyvíz vagy szennyezett talajvíz eredetű problémára, míg utóbbi akár csőtörésre is utalhat.

"A megye ivóvízminősége az országos átlagnál a legtöbb paraméter tekintetében kedvezőbb.

A mikrobiológiai paraméterek közül az indikátorparaméterek (coliform szám, telepszám értékek, Pseudomonas aeruginosa) voltak gyakrabban, a fekális indikátorok (E. coli, Enterococcus) esetileg kifogásoltak. A kémiai kifogások oka elsősorban az indikátorparaméterek (vas, mangán és ammónium) nagy koncentrációja, valamint a kis keménység volt" - olvasható az utoljára kiadott, 2020-as magyarországi vízminőséget elemző NNK-jelentésben.

A vizsgált 109 település, településrész közül mindössze 1 esetben találtak olyat, ahol az ivóvíz minősége a legrosszabb, nem elfogadható kategóriába esik. További 29 vizsgálat eredménye kifogásolt minőséget hozott, míg a fehérvári települések többségén megfelelő minőségű az ivóvíz. (2022.10.28-i állapotok)

A Fejér megyei települési lista a vizsgálat eredményeivel, és a nem megfelelő vízminőségű települések részletes adataival:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek