1 évnél régebbi cikk

A Bory-vár makettje és egyéb nagy épületek kis másai Fehérvár közelében
·Programokmakett·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
A Bory-vár makettje és egyéb nagy épületek kis másai Fehérvár közelében
·Programokmakett·Utolsó frissítés: undefined

Kiállították a Bory-vár gyufákból és fogpiszkálókból épített makettjét, amit a népszerű fehérvári látványosság építőjének dédunokája készített. A nagy épületek kis méretű másainak elkészítésével mostanra Magyarországon többfelé is lenyűgöző látványosságok jöttek létre.

Mátrai István még a hetvenes években kezdte építeni dédapja, Bory Jenő legendás épületének, a Bory-várnak a makettjét. Két nyáron át készült (a mű modellje kissé tovább épült, negyven nyáron át építgette a fehérvári művész...), a vár hátsó részét azonban csak két éve építette hozzá a mérőeszköz nélkül, szemmértékre készülő maketthez Mátrai István. A bravúros munka eredményét múlt szombat óta a Bory-várban bárki megcsodálhatja, a kis vár a nagy várban vélhetően sok látogatót vonz majd.

Mára hagyománya lett Magyarországon is a makettépítészetnek, olyannyira, hogy komoly turisztikai célpontok jöttek létre erre építve. Minivárosok, makettparkok a közelünkben is vannak, alighanem sokan megfordultak már ezeknél, vagy a távolabbi kis csodáknál, és nemcsak a gyerekek élvezik a látványt. 

A Dinnyési Várpark

A világ egyetlen anyaghűen épített vármakett parkja 35 középkori várat mutat be, ez pedig Guinnes-rekord! 2014 óta várja a látogatókat, a történelmi Magyarország várainak együttesével, melyek kőből, fából, vesszőből, téglából, sárból készültek. Vannak köztük olyanok is, melyek eredetije ma már csak romokban létezik és rekonstrukciós elképzelések alapján valósultak meg. Csak pár percre Fehérvártól, ezt tényleg nem szabad kihagyni!

Mini Csákvár

Dornyi Mihály hobbijának köszönheti létezését a gyönyörű fekvésű vértesi településen, a Csuta cukrászda udvarán látható gyűjtemény. Az építő egyik első munkája a Neuschwanstein-kastély volt, később megmintázta a víztornyot, az Eszterházy-kastélyt, három templomot és egyéb helyi épületeket. 

Ászári mini skanzen

Székesfehérvártól mintegy 50 kilométerre, a Bakonyalján található Ászáron 2011-ben nyílt meg a mini skanzen. Közel 1500 négyzetméteren 22 épület sorakozik: lakóház, templom, szélmalom, kovácsműhely és egyebek. A Dunántúl népi építészetét mutatják be a méretarányos mini házacskák,  amelyek közt, mint Gulliver Lilliputban sétálgathatunk. Nem mellékesen a szép bakonyi tájba is remekül illeszkedik a mini skanzen. 

Kisbéri Mini Magyarország

És ha már Ászáron járunk, hiba lenne kihagyni a szomszédságában fekvő Kisbért, ahol pedig egy tó partján találjuk Magyarország különleges építészeti örökségeinek kicsinyített másait. Olyan híres épületek makettjeiből áll a makettpark, mint a pécsi dzsámi, a jáki templom, a kecskeméti Cifra-palota, a gödöllői Grassalkovich-kastély, de az aggteleki cseppkőbarlang is modellként szolgált. 

Magyarország számos pontján találhatók még makettparkok, minivárosok. Az alábbi térkép fel is tünteti ezeket.

1. Kisbéri Mini Magyarország 2. Mini Magyarország Szarvas 3. Ászári Mini Skanzen 4. Ezer Év Parkja, Mórahalom 5. Dinnyési Várpark 6. Hollókő Legófalu 7. Mini vármegye makettpark, Sopron 8. Magyarkert, Jakabszállás 9. Mini Csákvár 10. Országpark, Kapolcs.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek