1 évnél régebbi cikk

Disznófülgomba, barkóscinege, sügér: még szavazhatunk 2023 élőlényeire
Fehérvár Médiacentrum fotója
mme.hu
Disznófülgomba, barkóscinege, sügér: még szavazhatunk 2023 élőlényeire

Minden év vége már a következő esztendőre való felkészülésről (is) szól. Nincs ez másként a természetvédelemben sem: jelenleg is zajlanak még szavazások, melyek legyenek 2023-ban a kiemelt figyelmet kapó növény- és állatfajok.

Elsőként jöjjenek azok a kategóriák, ahol már eldőlt, kik lesznek a kiemeltként kezelt fajok 2023-ban.

A Magyar Mikológiai Társaság internetes szavazásán dőlt el az Év Gombája cím sorsa, ez 2023-ban a disznófülgomba (Gomphus clavatus) lesz. A szavazásra a társaság előzetesen három különböző gombát választott ki, érdekesség, hogy mindhárom, a disznófülgomba, a mérgező citromgalóca (jellegzetessége, hogy a benne található méreganyag megegyezik a varangyokéval) és a szintén ritka vörösbarna vargánya egyaránt az egyre csökkenő területű savanyú talajú erdők lakója, a Magyar Mikológiai Társaság ezzel igyekszik felhívni ezen savanyú kémhatású erdők, lápok megmentésének fontosságát.

Ami a győztes disznófülgombát illeti: Eurázsiában és Észak-Amerikában honos, hegyvidéki erdőkben élő, ehető gombafaj. A disznófülgomba termőteste akár 15-17 cm magas is lehet, alakja fiatalon bunkószerű, később szabálytalanul hullámos szélű, lebenyes tölcsér alakot vesz fel. Lefelé elvékonyodó, 2-4 cm magas és 1-3 cm vastag töve fehéren nemezes.

Egy tőből 1-3 tölcsér is kinőhet, amelyek széle összeforrhat. Belső felszíne sima, ibolyás színű, később sárgásokkerre kifakuló. A külső termőréteg hosszanti irányban ráncolt, gyűrött, gyakran villaszerűen elágazó, ibolyás színű. Húsa vastag, puha, sárgásfehér vagy lilásfehér színű, márványosan zónázott. Szaga nem jellegzetes, íze enyhe, idős korban kissé kesernyés.

A madarak között is lezárult már a választás, 2023-ban az Év Madara a barkóscinege (Panurus biarmicus) lesz. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ezúttal a nádasok madárvilágát emelte ki, a barkóscinege mellett jelölt volt a függőcinege és a nádi rigó is. A 2023-as év madarának választott barkóscinege társas viselkedésű, állandó madarunk. Télen is a nádasokban figyelhető meg, ahol kisebb-nagyobb csapatokban a nád magját fogyasztja. Hazai fészkelő állománya 5400-6300 párra tehető. Védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Az Év Gyógynövénye idén a cickafark volt, a 2023-as kiválasztottról azonban még nem érkezett hír. Nincs még meg az Év Rovara sem 2023-ra, a Magyar Rovartani Társaság december 6-ig várja a szavazatokat, melyeket ide kattintva lehet leadni. A három kiemelt faj ezúttal igen markáns képviselője a rovarvilágnak, a 2023-as kiválasztott ugyanis a közönséges temetőbogár, a homoki hernyóölő darázs és a szmirnai fülbemászó közül kerül majd ki. A szavazás honlapján mindhárom rovarról részletes bemutatót közöl a társaság.

Szintén lehet még szavazni az Év Hala 2023 választáson, a Magyar Haltani Társaság szavazása ide kattintva érhető el. A szavazás az év utolsó napjáig, egészen pontosan 2022. december 31-én délig tart, a jelöltek pedig a lápi póc, a sügér és a selymes durbincs. A jelölési elvekben idén is fontos szerepet kapott, hogy a kiválasztott fajok őshonosak legyenek hazánkban, illetve legyen közöttük védett és fogható faj is.

Szintén lehet szavazni, egészen december 22-én 12 óráig az Év Lepkéje 2023 kategóriában is. A három kiválasztott faj egyaránt gyönyörű lepke, ez nem is véletlen, ahogy a szavazást rendező Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya fogalmaz: „A kiválasztásnál elsősorban fogyatkozásukat, valamint látványosságukat vettük figyelembe, ugyanis mindhárom faj igen tetszetős akár mintázatukban, akár színeikben. Mindemellett az egykor közönségesnek számító első két lepke az utóbbi időben erős csökkenést mutat.”

A három jelölt pedig nem más, mint fecskefarkú pillangó, a fehérgyűrűs csüngőlepke és a nagy éjjeli pávaszem. A három jelöltről bővebb infót, illetve a szavazás menetéről tájékoztatót ide kattintva lehet elérni.

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) és az Év fája kuratórium 2013 óta minden évben, így idén immár tizedik alkalommal hirdette meg az Év fájára versenyt. A 2023-as év jelöltjei a rezgő nyár, a kecskefűz és a vénic-szil voltak. A múlt idő használata pedig indokolt, itt ugyanis a napokban lezárult a szavazás, ám a hivatalos végeredmény még nem ismert.

Az Év Kétéltűje/Hüllője, illetve az Év Emlőse választásról még nem érkezett hír, így ezekben a kategóriákban majd csak később derül ki a 2023-ra kiemelt figyelmet kapó faj kiléte.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek