1 évnél régebbi cikk

3 tipp, hogyan spórolj tudatosan
Fehérvár Médiacentrum fotója
iStock/blog.provident.hu
3 tipp, hogyan spórolj tudatosan

A jelenlegi gazdasági helyzet és a folyamatos árdrágulás mindannyiunkat tudatosságra és megtakarításra sarkallja, amihez segítségként mutatunk is néhány egyszerű, de nagyszerű ötletet.

Spórolni mindenki tud, ha akar. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani néhány apró trükkel, spórolási tippel, figyelmességgel - hogy zökkenőmentesen menjen az átállás, tudatosabb életünk kialakításakor.

Kezdd az elején: szembesítsd magad a kiadásaiddal!

Pénzt megtakarítani csak addig nehéz, amíg nem találod szemben magad egy olyan váratlan helyzettel, amikor nagyon jól jönne egy kis félretett pénz. Elég egy ilyen eset, és soha többé nem gondolkodsz azon, hogy spórolni érdemes-e? Miért? Mert pillanatok leforgása alatt szembesülsz azzal a tehetetlenséggel, amit a pénz hiánya okoz. 

Pont erre a szembesítésre épít a klasszikus kiadásvezetés módszere is, ami szuper kezdő löketet ad a saját spórolási rendszered kialakításához. Ahogyan a neve is utal rá, a technika nem több, minthogy hónapról hónapra vezeted a kiadásaidat egy füzetben vagy egy Excel-táblában. Alapszabály, hogy a párszáz forintos tételeket is ugyanúgy feljegyezd, mint a legnagyobb kiadásaid összegét, mert épp a sok apróságon lehet a legtöbbet spórolni.

Ennek köszönhetően minden hónap végén látni fogod, hogy mik azok a kiadások, amiket könnyűszerrel elkerülhettél volna. Tehát szembesíted, és még nagyobb tudatosságra és odafigyelésre ösztönzöd magad. A kiadások vezetésére ma már több applikáció is létezik, amiknek néhány típusa még félre is rakja helyetted a pénzedet. Sőt, a legtöbb banki alkalmazás is tételesen mutatja a kiadásaid listáját.

Ha spórolási stratégiákban gondolkodsz, érdemes így kezdened a kísérletezést.

Még egy lépéssel beljebb: gyűjtsd az aprópénzeket! 

A világ egyik legegyszerűbb, leghagyományosabb és egyben legjobb spórolási módszere az aprópénzgyűjtés. Ilyenkor semmi másra nem kell figyelned, minthogy a készhez kapott aprót a pénztárcádból azonnal egy arra kijelölt üvegbe, perselybe vagy dobozba helyezd, amikor hazaérsz.

El sem hinnéd, hogy mennyit képes vagy félretenni így, de ha kicsit jobban belegondolsz, hamar megérted, hogyan lehetséges. Mivel fizetés közben a legtöbben arra figyelünk, hogy haladjunk és ne tartsuk fel a sort, rendszerint a nagyobb papírpénzhez nyúlunk, mintsem, hogy kiaprózzuk az összeget. Ezért ötvenesek, százasok és kétszázasok formájában igen hamar nagy összeg képes felgyűlni. 

Az elmúlt években nagy divat lett a kizárólag 200 forintosok gyűjtése, ami mögött szintén annyi a trükk, hogy félrerakd. Alapszabály, hogy akkor se fizess vele, ha egyébként kapóra jönne, mindenképp őrizd meg. Egy év alatt, ha csak napi 1 db  kétszázast félre tudsz tenni több mint 70.000 forintot félretettél, napi 2 db kétszázas esetén ennek a dupláját és így tovább. 1-2 éves szinten ugyan nem tűnik soknak, de 10 évre lebontva már meg is van egy all inclusive családi utazás teljes díja. 

Végül próbáld ki az Elizabeth Warren-féle spórolási technikát!

Miután már fejben sikerült hozzászoktatnod magad egy-két pénzügyi trükkhöz, idővel “emelheted a tétet”. Például kipróbálhatod az 50/30/20 elvet, amivel anno Elizabeth Warren amerikai jogász, politikus, szenátor segítette a munkásosztálybeli családokat a spórolásban. 

A módszer alapja a következő: a teljes bevételed 50%-át fordíthatod a kötelező kiadásaidra (mint rezsi, telefonszámla, lakástörlesztő, stb.), 30%-át az életminőségedet javító termékekre/szolgáltatásokra (pl.: edzőterembérlet, fodrászati szolgáltatás, hétvégi wellness, stb.), míg a maradék 20%-ot félre kell tenned. Hasonlít a Pareto-elvre, igaz? 

Természetesen ezek a százalékok némileg módosulhatnak (hiszen nem biztos, hogy a bevétel fele képes lefedni a kötelező kiadások összegét), de amennyiben közel azonosan szét tudod osztani a havi jövedelmedet, nyert ügyed van. Jó döntés, hogyha ezt a kb. 10-20%-ot takarékpénztárba (pl.: nyugdíjtakarékba) fekteted. 

Sok kicsi sokra megy

Amint láthatod, spórolni nem nagy ördöngösség, de fejben el kell dönteni, hogy megcsinálod. Figyelni kell az olyan kiadásokra, amiket egyszerűbben, olcsóbban, de mégis jó minőségben meg tudsz oldani. Ehhez persze engedni kell a megszokásaidból, de amint felfedezed, hogy milyen jó alternatívák léteznek, utólag nem fogod sajnálni.

Néhány péntárcabarát reggeli és tízórai ötlettel például olyan változatos és spórolós ételeket állíthatsz össze a gyerekeidnek, amik mellett biztos, hogy nem lesz szükség a drága péksütik és pudingok mindennapos megvásárlására.Segíthet még, ha végignézed az előfizetéseidet és tényleg csak azokat tartod meg, amiket rendszeresen használsz.

Ha például épp lejárt a szabad felhasználású kölcsönöd törlesztőrészlete, kezelheted úgy, mintha “még mindig tartana”, így az arra szánt összeget minden hónapban megtakaríthatod. Ha eddig meg tudtad oldani, később is meg fogod – sok kicsi sokra megy! 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek