6 évnél régebbi cikk

Elszabadultak a fizetések a magyar csapatsportágakban
·Sportpénz·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaElszabadultak a fizetések a magyar csapatsportágakban
·Sportpénz·Utolsó frissítés: undefined

Az elmúlt hónapokban nagy divat lett a hazai élsportolók fizetéseit firtatni. Nemrég az OTP Bank Liga legjobban kereső labdarúgóiról látott napvilágot egy lista, most pedig az összes csapatsportágat tekintve állt össze egy, a legmagasabb juttatásokat is bemutató bérlista.

Természetesen nem tudni, hogy a Vasárnapi Blikk kutatása mennyire áll közel a valósághoz, ám vélhetően nagyot nem tévedett a lap, mely Szabados Gábor sportközgazdászt hívta segítségül a sportolók sztárgázsijával kapcsolatban.

- A költségvetés határoz meg mindent, egy egyesület annyit ad, amennyit csak tud. Átlagfizetésben kimagaslik a labdarúgás, hiszen még mindig a legnépszerűbb és legnézettebb, más sportágak közül egyedül a Veszprém kézilabdacsapata veszi fel a fociklubokkal a versenyt. A legtöbb klub Magyarországon nem piaci alapon működik, mint például Nyugaton, ilyenkor jönnek jól a politikai kapcsolatok. A sportág eredményességének szinte nincs is jelentősége a fizetések kialakításában, ez csak a szurkolókat érdekli, a szakmai sikernek is igazából csak eszmei értéke van. Ennek issza meg a levét például a vízilabda - árulta el Szabados Gábor.

A labdarúgókkal kapcsolatban korábban napvilágot látott lista szerint a legjobban kereső játékos az NBI-ben a Videoton védője, Juhász Roland, aki havi 8 millió forintot kap. Egy neve elhallgatását kérő játékosügynök szerint a piros-kékek szerb légiósai nem sokkal maradnak el ettől az összegtől.

Nagy László havi 15 milliós fizetésével a legjobban kereső kézilabdázó (Fotó: blikk.hu)

– A kézilabdában Nagy László Barcelonából való hazacsábítása nagyon sokba került, nem könnyű valakit kimozdítani olyan környezetből, ahol jól érzi magát és rendkívül sikeres. A Nagy után következő légiósok is bőven az átlag felett keresnek, hiszen sztárcsapatok elől képes volt őket elhappolni a Veszprém, s nem a Balaton közelsége miatt mentek oda... A nőknél egyértelműen a győri kézilabdaklub adja a legjobb fizetéseket, korábban Katrine Lunde és Heidi Löke, most szintén a norvégok kereshetnek a legjobban, de Görbicz Anita is biztos top hármas. A nőknél a Fradi, a férfiaknál a Szeged a következő szint, s utána a többi gárda - vázolta a fizetési helyzetet a sportközgazdász.

Az Európa-bajnokságon nyolcaddöntőbe jutó férfikosárlabda-válogatott idehaza játszó kiválóságáért, Vojvoda Dávidért (27) sorban állnak a külföldi kérők, de neki megéri maradni. Információink szerint közel 7 millió forintot tehet zsebre havonta, magasan a kosaras átlagkereset felett, a nőknél a legjobb, a győrieknél játszó Krivacsevics Tijana (27) ennek a felét kapja.

A lap szerint Jeff Lovecchio havi 2,1 milliót keres a Fehérvár AV 19 játékosaként (Fotó: blikk.hu)

Azokban a sportágakban, ahol nincsenek például játékosügynökök, akik alkudozzanak, vagy épp a játék maga kevés nézőt vonz –, hiába eredményesek – jelentősen kisebb juttatások vannak. Az osztrák EBEL-ben szereplő Fehérvár AV19 legjobb lé­giósai 2 millió felett keresnek, de átlagban a klubnál 1,5 millió a bérezés, a magyar bajnokságban pedig félmil­liót visznek haza a hokisok.

Az egymás után két Európa-bajnokságon is szereplő női röpiseknél a legrosszabb helyzet, bár a tao-programba (társasági adókedvezmény) kerüléssel javulásra számítanak. A női élvonalban 150-200 ezer forint az átlagkereset, a férfiaknál valamivel kevesebb, igaz, ott csupán három-négy profi együttes szerepel.

(Forrás: blikk.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek