1 évnél régebbi cikk

Több mint 1 milliárd forintért még nem jelentkeztek jogosultak, Fejér megyei érintettek is lehetnek
·Gazdaságpénz·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
G7.hu
Több mint 1 milliárd forintért még nem jelentkeztek jogosultak, Fejér megyei érintettek is lehetnek
·Gazdaságpénz·Utolsó frissítés: undefined

Több mint 23 ezren vannak, akik nem vették át a bankjuk, takarékszövetkezetük megszűnése miatt járó kártalanítási összeget az Országos Betétbiztosítási Alaptól (OBA) - írja a portfolio.hu. Az Alba Takarékszövetkezet ügyfeleit is érinti, hogy 2025. december 28. után már nem kaphatnak kártérítést.

A portfolio.hu részletes cikkéből kiderül, hogy egy nem olyan régi jogszabályi változás alapján 5 év múltán már hiába is jelentkeznek a pénzükért a megszűnt pénzintézmények ügyfelei. 2020. december 26-ával a hitelintézeti törvénybe bekerült a jogvesztő határidő, mely szerint a kártalanítási határidő lejártát követő naptól számított 5 éves határidőn túl a kártalanítás kifizetését a kártalanításra jogosult személy nem követelheti az OBA-tól. Érdemes tudni, kinek mikor jár le az a bizonyos 5 év, és akinek lehet ilyen pénze az OBA-nál, miként jelentkezhet érte.

A betétesnek vagy az esetleges örökösöknek a kártalanítási határidő (2021-től a hitelintézet bezárását követő 10 munkanap, majd 2024-től 7 munkanap) lejártát követő 5 évig van lehetősége a kártalanítási összeg átvételére, ezt követően kártalanítását nem követelheti az OBA-tól.

Azon hitelintézetek esetében, amelyeknél a kártalanítási folyamat 2020. december 26-a előtt kezdődött, a jogvesztő határidő 2025. december 28.

Ezen időpontot követően az OBA nem fizet kártalanítást az alábbi, 2020. december 28. előtt indult kártalanítási eljárásokban.

A portfolio.hu-nak adott friss tájékoztatás szerint 23 099 betétesről és összesen 1,245 milliárd forintnyi át nem vett összegről van szó, ennyiért nem jelentkeztek eddig az OBA-nál a betétesek vagy örököseik.
A megszűnt vagy beolvadt intézmények között a portálnak küldött korábbi tájékoztatás szerint ott volt az Alba Takarékszövetkezet, amelynek 18 fiókja volt Fejér megyében. 2019. október 31.-el a takarékszövetkezetek átalakulások és beolvadások után a Takarékbank Zrt.-ben egyesültek.

Az esetlegesen érintett betétesek és jogosultjainak jelentkezését várta az Országos Betétbiztosítási Alap. Az igénylés részletes menetéről itt olvashatnak. 2025. december 28-ig jelentkezhetnek a jogosultak a még át nem vett kártalanítási összegért.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek