1 évnél régebbi cikk

Karácsonyi dalok karácsonyi téma nélkül
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.youtube.com
Karácsonyi dalok karácsonyi téma nélkül

Nem feltétlenül kell ünnepi témájúnak lennie egy dalnak ahhoz, hogy népszerű karácsonyi sláger váljon belőle. Ezúttal nem brit kutatók, hanem a Sky News kutatása alapján kijelenthetjük: nem feltétlenül a téma tesz hallgatottá egy dalt az ünnepekkor.

A Sky News felmérése nem aprózta el, az elmúlt 70 esztendőt vizsgálta abból a nézőpontból, hogy vajon az ünnepek során melyek a leghallgatottabb dalok a BBC érdekeltségi körébe tartozó rádiós frekvenciákon és zenei streaming platformján. Nos, a végeredmény igazán érdekesre sikeredett, ugyanis kiderült: a karácsonyi toplistás dalok közül az első negyvenből csak hatnak van kimondottan ünnepi témája.

A legjobb tízbe például csak négy karácsonyi témájú nóta fért be, Shakin' Stevens és a „Merry Christmas Everyone” a negyedik, a Band Aid és a „Do They Know It's Christmas” az ötödik, míg Slade és a „Merry Xmas Everybody” a hatodik. Karácsonyi témájú dalként ott van még a tizedik pozícióban a Boney M és a „Mary's Boy Child”.

Ahogy az összeállításból is látszik, a britek ízlése jelentősen eltér a világ többi részétől, legalábbis a karácsonyi zenék kapcsán biztosan. Az elmúlt években rendre foglalkoztunk a karácsonyi dalok hallgatottságával, egy esztendeje világviszonylatban a jó öreg klasszikus karácsonyi nóták, mint Mariah Carey és az „All I Want For Christmas”, valamint a Wham! és a „Last Christmas” vitték a pálmát, mellettük pedig olyan, kimondottan a 2021-es karácsonyra kiadott nóták bizonyultak népszerűnek, mint Ed Sheeran és Elton John közös dala, a „Merry Christmas”.

Visszatérve a Sky News felméréséreaz elmúlt 70 évben a brit területeken szívesen hallgattak karácsonykor olyan, az ünnephez nem kapcsolódó dalokat, mint Whitney Houston balladája, az I Will Always Love You, valamint a Rage Against The Machine ünnepekhez cseppet sem kapcsolódó szerzeménye, a „Killing In The Name”. A lista élén egyébként Ed Sheeran és a „Perfect” végzett, a második egy szintén újabb dal, a Clean Bandit és a „Rockabye” lett.

Az elmúlt 70 év karácsonyainak legnépszerűbb dalai között a harmadik helyen pedig egy olyan klasszikus végzett, mely egyedülálló módon kétszer, 1975-ben és 1991-ben is a karácsonyi lista élén végzett, ez pedig a Queen klasszikusa, a „Bohemian Rapsody”.

Ahogy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a témával, a dalszerzo.hu tavaly összesítette a rádiók által legtöbbet játszott magyar karácsonyi dalokat is. Ezek között ott van Bereczky Zoltán és Szinetár Dóra dala, az „Ajándék” (ami egyébként szintén nem kifejezetten karácsonyi dal, de a címe miatt előszeretettel kerül elő az ünnep környékén). A magyar vonalat erősíti még a Magna Cum Laude és a „Te leszel az ajándék a fa alatt”, Zséda és „A szürke patás”, valamint az Animal Cannibals és a „Csak karácsony”.

Kapcsolódó
6 karácsonyi zene, amit eddig nem ismertél

Ha egy karácsonyi szezonban átlagosan tízszer futsz bele a Wham!: Last Christmas című örökzöldjébe, akkor 70 éves átlagéletkorral számolva ez azt jelenti, hogy mondjuk 10 éves korod után halálodig legalább 600 alkalommal kell meghallgatnod ezt a számot. És ez csak egy a karácsonyi nagy klasszikusok közül. Csoda, ha az ember egy idő után megunja ezeket és új karácsonyi zenékre vágyik?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek