2 évnél régebbi cikk

Új és régi összhangban: ezeket hallgattuk idén karácsonykor
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.officialcharts.com
Új és régi összhangban: ezeket hallgattuk idén karácsonykor
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined

Új szerzemények és régi klasszikusok békésen megfértek egymás mellett az idei karácsonyi zenei felhozatalban. Az új vonalat Ed Sheeran és Elton John közös dala repítette, a klasszikus oldalon pedig továbbra is Mariah Carey és a Wham! volt a legnépszerűbb.

Felgyorsult életünk a karácsonyi szokásaink alakulásán is látszik, ráadásul még az ünnepi zenehallgatási trendek is azt mutatják, hogy nem csupán az áruházakban jelennek meg már nagyon korán a karácsonyi vásárlásra biztató reklámok, mi magunk is korán rákattanunk az ünnepi muzsikákra.

A streaming szolgáltatók adatai jól mutatják, hogy már november elején növekedni kezdenek a karácsonyhoz kapcsolódó dalok lejátszási számai. A Spotify napi statisztikája szerint 2021. december 24-én Mariah Carey klasszikusa, az 1994-ben kiadott „All I Want For Christmas” 17 420 085 alkalommal hallgatták meg a felhasználók, ez az egy nap alatt történő lejátszások közül minden idők második legjobb eredménye. Nem panaszkodhatott a Wham! korszakos nótája, a „Last Christmas” sem, ezt a zenét 15 471 706 alkalommal játszották le azon a napon a felhasználók. A két dalon kívül további öt olyan karácsonyi szám volt, mely elérte aznap a 10 millió lejátszást.

Ugyanez igaz a slágerlistákra is. Jellemző, hogy a brit kislemezlista első tíz helyéből nyolc pozícióban karácsonykor csak az ünnephez kötődő dalok álltak. Karácsony előtt Ed Sheeran és Elton John közös nótája, a „Merry Christmas” volt a legnépszerűbb.

És hogy mennyire nem feledjük a régi kedvenceket, mi sem bizonyítja jobban, hogy az 1958-as, Brenda Lee által előadott „Rockin’ Around The Christmas Tree” idén karácsonykor a 10. helyen állt az Official Singles Chart Top40 listáján, míg Mariah Carey és az „All I Want For Christmas” a 4. pozíciót foglalta el. A Wham! és a „Last Christmas” a briteknél a dobogóra is felfért míg Németországban a listavezető pozícióját is elérte, onnan épp Mariah Carey dalát váltotta le.

A már 52 éves díva a tengerentúlon vigasztalódhatott: a Billboard Hot100 első helyén tölthette a karácsonyt 1994-es dalával, míg a második a fentebb már említett Brenda Lee és a „Rockin’ Around The Christmas Tree” volt. Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy a régi klasszikus karácsonyi nóták továbbra is hihetetlen népszerűségnek örvendenek.

A legnépszerűbb videómegosztón is jól mentek a karácsonyi dalok. A fentebb említett Ed Sheeran/Elton John közös nóta december 3-án debütált a YouTube-on, azóta pedig (cikkünk megírásáig) 38 214 439-re nőtt a nézettsége. Mariah Carey és az „All I Want For Christmas” eredeti klipje a 2021-es évet még 689 393 378 lejátszással kezdte, ez a szám főleg az idei karácsonyi időszakban jelentősen megemelkedett, elérte a 722 644 369 megtekintést. A Wham! klasszikusa is szárnyalt: a „Last Christmas” év elején még 602 316 755 megtekintéssel rendelkezett, idén december 27-én reggelre ez a szám már 681 806 558-ra emelkedett.

A dalszerzo.hu összesítette a rádiók által legtöbbet játszott magyar karácsonyi dalokat is. Ezek között ott van Bereczky Zoltán és Szinetár Dóra dala, az „Ajándék”, ami egyébként nem is kifejezetten karácsonyi dal, de a címe miatt előszeretettel kerül elő az ünnep környékén. A magyar vonalat erősíti még a Magna Cum Laude és a „Te leszel az ajándék a fa alatt”, Zséda és a „A szürke patás”, valamint az Animal Cannibals és a „Csak karácsony”.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek