1 évnél régebbi cikk

Kell félni az innovatív technológiai megoldásoktól?
Fehérvár Médiacentrum fotója
hazirobotok.hu
Kell félni az innovatív technológiai megoldásoktól?

Sokan inkább évekig, évtizedekig használják a jól megszokott eszközeiket, mintsem hogy kipróbáljanak valami újat. Azokat már ismerik, tudják, hogyan működnek, hogyan kell használni őket, tisztában vannak az esetleges nyűgjeikkel is.

Vajon az új eszközöket tényleg úgy gyártják, hogy egytől egyig éveken belül tönkremenjenek? Minden gyártóra igaz ez, vagy ez egy általános tévhit? Van egyáltalán olyan új technológiai eszköz, ami megéri az árát? Ezeknek a kérdéseknek igyekszünk utánajárni a következőkben.

Meg kell fontolni alaposan a választást

Ha az ember beruház egy porszívó robotra, akkor célszerű átgondolt döntést hozni. Elvégre egy olyan eszközről van szó, amit azért vásárolunk, hogy hetente többször is elvégezze a porszívózás jelentős részét helyettünk.

Egy rendszeresen használt takarítási eszköz esetén elengedhetetlen magának az eszköznek is a tisztítása. Mint ahogyan egy hagyományos porszívó porzsákját is üríteni kell, úgy egy robotporszívó tartozékait is olykor le kell cserélni. Tipikusan ilyenek az oldalkefék, a szűrők, de olykor szükség lehet új kefetisztító gyűrűre vagy kefetisztító eszközre is. Mivel akkumulátorral működő eszközről van szó, idővel az is cserére szorul majd.

Bölcs döntés tehát olyan porszívó robotot választani, amihez lehet is kapni alkatrészeket, méghozzá megfizethető áron megbízható helyről. Így a későbbiekben, amikor a természetes elhasználódás következtében valamit cserélni kell, akkor meg lehet úszni a dolgot egy kisebb összegből, és nem kell az egész porszívó robotot a kukába dobni és újat venni helyette drága pénzért.

Érdemes mérlegelni, milyen előnyökkel jár egy robotporszívó

Természetesen egy robotporszívóért fizetni kell, ezenfelül a karbantartására is költeni kell valamennyit. Egy jó minőségű Roomba robotporszívó például megbízható, vannak hozzá alkatrészek, tartozékok, és a szervizelése is könnyen megoldható.

Bár ezekért mind fizetni kell, cserébe a robot nemcsak a padlót takarítja fel helyettünk, hanem időt is megtakarít az ember számára. Ezt az időt olyan dolgokkal lehet tölteni, amire korábban nem jutott idő, vagy jutott ugyan, de nem túl sok.

Ezenfelül a robot a fáradtságos munkától is megkíméli az embert, hiszen a porszívózás során sokszor hajolgatni kell, ha kellően alapos munkát akar valaki végezni. Az ágy, kanapé vagy fotel alatti területek felporszívózása sokszor gyakorlatilag lehetetlen. Mindez a porszívó robotnak gyerekjáték, hiszen ami alá befér, oda be is “mászik” és teszi a dolgát.

Magától ellátja a feladatát

A modern porszívó robotok nem igényelnek felügyeletet. Akár akkor is fel tudja porszívózni a lakást, amikor éppen a család tagjai otthon sincsenek. Időzíteni is lehet őket, például hétköznap délelőttre, amikor a gyerekek iskolában vannak, a szülők pedig dolgoznak.

A leginnovatívabb típusok csendesek, működésük nem jár zavaró mértékű zajkibocsátással. Fejlett algoritmusukkal irányítás nélkül is be tudják járni a lakás minden pontját, ami nincs akadályokkal eltorlaszolva.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek