1 évnél régebbi cikk

Melyik Fehérvár kedvenc karácsonyi kirakata idén?
Melyik Fehérvár kedvenc karácsonyi kirakata idén?

Mindent elsöprő fényár, visszafogott hangulat vagy egy heteken át készülő dekoráció: a székesfehérvári üzletek idén is kitettek magukért karácsonykor. De vajon melyik kirakat sikerült a legjobban? Szavazás a cikk végén.

Már két hét sincs hátra szentestéig. Amelyik székesfehérvári üzlet eddig nem öltöztette karácsonyiba kirakatát, az feltehetően már nem is fogja. Az elmúlt napokban körbejártuk a Belvárost és környékét, de azért távolabbra is merészkedtünk a legjobb ünnepi dekorációkra vadászva:

Évek óta a Várkörút egyik karácsonyi látványossága a Tűzvirág bejáratának környéke. A virágüzletnél idén sem spóroltak az ünnepi hangulattal: főszerepet kapott egy jegesmedve, egy korcsolya és szokás szerint az adventi koszorúk sokasága.

A város első igazán nagy áruházának karácsonyi kirakata hagyományosan az ünnepi szezon kezdetét jelzi a Rákóczi utca környékén. A Skála próbababái nagyon helyesen rétegesen, az időjárásnak megfelelően öltözködnek idén is, ha esetleg mégis beütne a fehér karácsony és a zimankó.

Elsősorban az ajtódíszekre helyezték a hangsúlyt a karácsonyi dekoráció kialakításánál a Varkocs-szobor mögötti ajándéküzletnél. Így lett a hangulatos, zöld ajtóból egyben az Orsi Ajándék Lakásfelszerelés kirakata is.

Gondosan összeválogatott apróságok, némi girland és meleg fehér izzók - ennyi bőven elég is az igazi karácsonyi kirakathoz. Kőnig Nóra Papírboltjánál csak néhány milliméter választja el a bámészkodókat a karácsonyi csodaországtól.

Ki mondta, hogy a karácsony kötelezően mézeskalács illatú és meghitt dallamokba burkolózó lehet kizárólag? Igenis van az ünnepnek vidám oldala is. Ezt bizonyítja a Balloon & Trend szezonális kirakata.

Még csak négyéves, de máris igazi zarándokhely a belvárostól pár percnyi autóútra található szezonális ajándékbolt. A Varázs-Várlak karácsonyi dekorációja egy hónapig készült, de már a vásárlókat fogadó téli szarvashintóval lenyűgöz mindenkit.

Nem az ilyenkor bocsánatos, de óhatatlanul túlcsorduló giccsre bízták a kirakatot a Fő utcai Ludvig Papírgalériánál. Az üzlet ízléses, de mégis ünnepi dekorációja bizonyítja: úgy is lehet karácsonyi hangulatot teremteni, hogy közben nem forgatjuk fel fenekestül az eredeti koncepciót.

Milyen lehet karácsonykor egy bababolt kirakata? Mindenekelőtt cuki. Főszerepben a hó: a hópihék, a hóemberek, a havas dombok és a szánkó mellett még egy apró betlehemet is felfedezhetünk a G-Baby kirakatában. 

A Már Vártalak idén egy diótörőre, egy angyalkára és a Télapó levelesládájára bízta a karácsonyi hangulatot. És milyen jól tették! A kevesebb néha több, a pékség és könyvesbolt kirakata ezt tökéletesen bizonyítja.

Az ünnepi időszak a villamossági szaküzletek egyik legfontosabb időszaka: sokan ilyenkor szerzik be a karácsonyi dekorációhoz szükséges elemeket, de a kiégett karácsonyfaizzók pótlására induló roham is ekkortájt esedékes. A Villanyász kirakata épp annyira karácsonyi, hogy a háttérben még láthassuk a bőséges kínálatot is.

Az elmúlt évek karácsonycunamijához képest némileg visszafogottabbra sikerült a Mya Sweet Home idei kirakata. Ettől függetlenül hibátlanul hozza az ilyenkor kötelező hangulatot a diótörővel, Rudolffal,  az utóbbi években a semmiből, de még inkább elsőként a skandináv lakberendezési áruházak kínálatából előtörő karácsonyi manókkal, valamint egy télapós párnával.

A Szezám kirakatára egy átlagos hétköznap este is csak edzett retinával érdemes rápillantani. Az ünnepi időszakban a helyzet fokozódik: ha lehet, a fényárra még egyet rápakolnak a Kossuth utcai ajándéküzletben, a csecsebecsék és apróságok előtt pedig nehéz bámészkodás nélkül elhaladni.

A Fő utcai Gombháznál ragaszkodnak a hagyományokhoz, ezért a nyolcvanas, kilencvenes évek stílusában oldották meg az ünnepi díszítést. Az erősen retróhangulatú kirakatnak ettől függetlenül megvan a saját bája, szegényebb lenne nélküle a Belváros, így nem hiányozhat ebből az összeállításból sem.

A hangulat a lényeg - akár ez is lehetne a Lipóti Pékség mottója a Kígyó utcában. Néhány látszólag hanyagul felszórt girland, pár karácsonyfadísz és az üveg mögül kikandikáló manósapkák is bőven elegendők lehetnek, hogy felkeltsék a figyelmet.

Poll#30: Melyik a kedvenc karácsonyi kirakatod idén a városban?
Borítókép: Pápai Barna
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek