1 évnél régebbi cikk

Az eDigiStars projekt jövője - A projekt fenntarthatósága
Fehérvár Médiacentrum fotója
eDigiStars
Az eDigiStars projekt jövője - A projekt fenntarthatósága

Két nagyon meglehetősen markáns jelenség is befolyásolja régiónkat napjainkban: a technológiai fejlődés és a népesség elöregedése. Ezek a jelenségek jelentős változásokat vetítenek elő a társadalmi-gazdasági környezetben és az ágazatközi üzleti modellekben. Az eDigiStars projekt azért jött létre, hogy olyan innovatív rendszert kínáljon, amely inspiráló és könnyen átadható módon válaszol mindkét trend kihívásaira.

A digitális technológiák gyors fejlődése és a mindennapi élet számos területén történő egyre szélesebb körű alkalmazása mindenkit arra késztet, hogy folyamatosan digitális készségeket sajátítson el. Nem képeznek kivételt ez alól az idősebb felnőttek sem, akik körében a digitális írástudás átlagosan kevésbé fejlett, mint a fiatalabb generációk körében. Bízunk benne, hogy az eDigiStars projekttel sikerült az idősebb generáció tekintetében is ösztönző, gyors változásokat elindítanunk.

Az eDigiStars projekt több ajánlást is megfogalmaz az idősebbek digitális területre történő bevonására.

  • Először is, fel kell ismerni az idősebb felnőttek heterogenitását, különösen a digitális technológiák tekintetében. Az idősek számára a digitális készségek megszerzésének támogatására nem létezik egy általános mindenre kiterjedő megoldás. A kísérleti és módosított eDigiStars innovatív rendszer erre követendő példa lehet.
  • Másodszor, a társadalmi kapcsolatok sok esetben fontos szerepet játszhatnak a digitális tanulási tevékenységekben való részvétel "ajtónyitóiként". Ezért különös hangsúlyt kell fektetni az ilyen társadalmi kapcsolatokat lehetővé tevő biztonságos és inspiráló tanulási környezetek kialakítására. A digitalizáció minden ember életében fontos, beleértve az idősebb felnőtteket is, még akkor is, ha néhányuk számára a tanulás és a digitális technológiák használata iránti érdeklődés nem feltétlenül jön automatikusan. A fentiek alapján az online tanfolyamok így nem alkalmasak az idősek számára a digitális készségek fejlesztésére, mivel a társas kapcsolatok továbbra is nagyon fontosak a motivációjuk fenntartása szempontjából.

A fentieken túlmenően az eDigiStars projektben résztvevő partnerek - a projektben kifejlesztett rendszer tesztelését követően - Területi Akcióterveket dolgoztak ki. Ezen akciótervek célja, hogy a projekt befejezését követően is legyen lehetőség az eDigiStars rendszer használatára.

További információkért tekintse meg weboldalunkat: https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/edigistars

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. Project co-funded by European Union funds (ERDF, IPA, ENI).

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek