1 évnél régebbi cikk

55 éve játszanak a fiúk a Lakatos utcában
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Vági Edina
55 éve játszanak a fiúk a Lakatos utcában
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined

Székesfehérvár köztéri alkotásai között több olyat is találunk, mely diszkréten megbújik szűkebb lakókörzetében. Ilyen a Lakatos utcában otthonra találó Ferenczy Béni-alkotás, a Játszó Fiúk is, mely egy elpusztított Szent Flórián szobor helyét kapta meg.

Ferenczy Béni kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész, grafikus, éremművész 1890-ben született Szentendrén. Személyében a huszadik századi magyar művészet kiemelkedő egyéniségét tisztelhetjük, aki tanulmányait a nagybányai festőiskolában kezdte, majd később Firenze, München és Párizs műtermeiben csiszolta tehetségét.

Pályája elején kísérletező művész volt, majd munkáiban egyre inkább felfedezhetők voltak a klasszicista stílus jegyei. Munkásságát 1948-ban és 1965-ben is Kossuth-díjjal ismerték el, tehetségét jól mutatja, hogy egy sztrók miatt életének utolsó évtizedeiben bal kézzel dolgozott. Két héttel 77. születésnapja előtt, 1967-ben Budapesten hunyt el.

Ferenczy Béni számos szobra fellelhető a székesfehérvári Deák Gyűjteményben, de a város egyik utcáján sétálva is találkozhatunk egyik művével. A Lakatos utcában kapott helyet a Játszó Fiúk nevű alkotás. A két játszó gyermeket bemutató szoborpár története sok érdekességet rejt.

Az egyik az, hogy ez az egyik leghosszabbra nyúlt alkotási időszak volt Ferenczy Béni életében, a mű elkészítése még az első Kossuth-díja előttre, 1947-re datálódik, míg helyére kerülése már 20 évvel később, egy esztendővel a második Kossuth-díj odaítélése után, 1967 második felében történt, vagyis immár 55 éve játszanak a fiúk a városban. Érdekesség, hogy a szoborból készült még egy példány, ez a Magyar Nemzeti Galéria tulajdona.

Kevesen tudják, de a Játszó Fiúk jelenlegi helyén, a Lakatos utcában már állt egy szobor jóval korábban. A fennmaradt iratok és visszaemlékezések alapján ez egy XVIII. századi Szent Flórián szobor volt, mely a II. világháború után veszett oda, egyes források alapján az 1950-es évek fémgyűjtéseinek esett áldozatul. Maga a szobor tehát eltűnt, de lábazatos kialakítású kőtömb talapzata fennmaradt, egészen a Játszó Fiúk 1967-es felállításáig a helyén volt.

Szerencsére Ferenczy Béni művét nem fenyegeti ez a veszély, ez már csak azért is fontos, mert a művész egyetlen fehérvári köztéri alkotásáról van szó. A fővárosban több műve is található a mesternek, de a Dunántúlon nem lelhető fel túl sok szabadtéri Ferenczy-mű, a fehérvári Játszó Fiúk mellett Tatabánya, a vasi Csönge, Esztergom és szülővárosa, Szentedre büszkélkedhet a művész által készített köztéri alkotásokkal.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek