1 évnél régebbi cikk

Fejérből érkezett a legtöbb bejelentés robbanótestekről 2022-ben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred
Fejérből érkezett a legtöbb bejelentés robbanótestekről 2022-ben

Az első hely ugyan holtversenyben született, mert összesen 330 bejelentést érkezett Pest megyei és budapesti címekről is. A 2022-es év kiemelt tűzszerész eseményei közül az egyik éppen Székesfehérvárhoz kötődik.

„Rendkívül mozgalmas évet tudhat maga mögött alakulatunk” – olvasható Szilágyi Zsolt ezredesnek, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnokának összegzése a 2022-es eseményekről szóló Facebook-posztban.

2022-ben több mint 2500 éles, harcászati műveleti feladatot hajtottak végre az ezred katonái, a közszolgálati tűzszerész tevékenységet érintően pedig összesen 1872 darab rendőrségi bejelentés érkezett Magyarországról, jellemzően a második világháborúból visszamaradt, veszélyes robbanóeszközökkel kapcsolatban. 387 alkalommal volt szükség a megtalált robbanótestek soron kívüli kezelésére. 

"Területi eloszlást tekintve Fejér megyéből kaptuk „holtversenyben” a legtöbb, vagyis összesen 330 bejelentést. Pest megyei és budapesti címekről ugyancsak 330 esetben riasztották ezredünk katonáit. 170 alkalommal vonultak a tűzszerészek Veszprém megyéhez tartozó helyszínekre, katonai eredetű robbanóeszközökhöz" - írják a posztban.

Soron kívüli reagálást igénylő rendőrségi bejelentések száma a fővárosban és Pest megyében volt a legmagasabb, itt 140-szer kellett intézkedniük 24 órán belül, ám a dobogó második fokára Fejér érkezett be 65 esettel.

A 2022-es év kiemelt tűzszerész eseményei közül az egyik éppen Székesfehérvárhoz kötődik.

Közel nyolc évtizede szunnyadtak a föld alatt azok a világháborús robbanóeszközök, amelyeket júliusban szállítottak el az ezred tűzszerészei Székesfehérvárról, egy ipari park területéről. Az első robbanótest földmunkák során került elő, az alakulat katonái pedig a rendőrségi bejelentést követően fémkereső műszerek segítségével vizsgálták át az érintett területet, újabb veszélyes eszközök után kutatva. Több napon keresztül zajlott a mentesítés: végül összesen 70 darab 120 milliméteres szovjet repeszromboló aknavetőgránát, 8 darab RPG-40 és 6 darab RPG-43 típusú szovjet kézigránát, illetve egy 10,5 centiméteres német repeszgránát került elő a helyszínen.

Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnokának összegzésében az is olvasható, hogy 2022-ben a  bejelentési helyszíneken jellemzően különböző típusú aknavető- és tüzérségi gránátok, kézigránátok, illetve lőszerek kerültek elő.

A leggyakrabban előtalált, mondhatni „kommersz” robbanóeszköz típus idén is a 82 mm-es szovjet repesz aknavetőgránát volt, melyből országszerte közel 1878 db-ot kezeltek a tűzszerészek. 81 mm-es német repesz aknavetőgránátból 982 db-ot szállítottak el a tűzszerészek. 75 mm-es német páncéltörő- és repeszgránát típusokból 1027-et, szovjet F1-es védő kézigránátból pedig 450-et ártalmatlanítottak alakulatunk katonái hazánk teljes területét érintően.

Az elmúlt esztendő során összesen közel 130 tonna, különböző típusú robbanóeszközt, lőszert és katonai eredetű veszélyes anyagot semmisítettek meg ezred tűzszerészei, és 483 alkalommal végeztek irányított robbantással történő megsemmisítést. A kontrollált megsemmisítések során pedig csaknem egy tonna tömegben használtak fel TNT és Semtex típusú robbanóanyagot tavaly a katonák.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek