1 évnél régebbi cikk

Jól látszik a januárban lehullott csapadék mennyisége Fehérvár fontos záportározójánál is
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Jól látszik a januárban lehullott csapadék mennyisége Fehérvár fontos záportározójánál is

Visszatértek a vadkacsák is a Gugásvölgyi záportározóba, ahol jól látszik az elmúlt időszak esőzéseinek eredménye.

A Kiskút útja, a Marhacsapás, illetve a Szent Flórián körút által körbezárt terület a Gugásvölgyi záportározó, más néven Kubikgödör, vagy esetleg Gödör utcai rét. A terület Székesfehérvár egyik fontos záportározója, amire egy-egy nagyobb esőzés idején nagy szüksége is van a városnak. 

Ilyen esetre persze mostanában nem nagyon volt példa, utoljára ugyanis még a 2018 őszi esőzések után állt benne komoly mennyiségű víz, azóta pedig inkább a száraz a területek uralták, ahogy a 2022-es nyár után is. Tavaly év végére a decemberi csapadékosabb időszakot követően ismét egy-egy nedvesebb, vizesebb rész is kialakult a gödörben, ahogy az jól látszik a 2022. december 31-én készül fotókon is.

2023. január 15-ére pedig újra kisebb tó alakult ki a területen a január első felében hullott csapadéknak köszönhetően. Székesfehérváron az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai alapján ugyanis január 15-ig átlagosan 56,9 milliméter csapadék esett, ami egyébként bőven az egész havi átlag felett van.

A Székesfehérvár időjárása weboldal 1994 márciusa óta rögzíti a Székesfehérváron lehullott csapadék mennyiségét havi bontásban, adataik szerint az elmúlt 28 évben átlagosan 39,6 milliméter eső esett az év első hónapjában. Az idei januárban rögzített 56,9 milliméter úgy, hogy még a hónap fele visszavan, már a hetedik legcsapadékosabb a rögzített időszakból. A legtöbb eső, 95 milliméter 2013-ban esett, míg a legkevesebb 2020-ban, amikor 0 millimétert rögzítettek. 2022 januárja a 8 milliméter esővel egyébként a harmadik legszárazabb év eleje volt, ennyi csapadék hullott még 1999-ben, illetve mindössze 5 milliméter 2002-ben.

A hónapra vonatkozó előrejelzések alapján továbbra sem leszünk híján esőnek, így még az is előfordulhat, hogy a 2018 őszi képekhez hasonló felvételek készülhetnek. Az biztos, hogy a 2023. január 15-i fotókon már szemmel látható a vízfelületek gyarapodása.

A januári csapadékmennyiség nemcsak Székesfehérvárnak tett jót, a Velencei-tó vízszintje is szépen emelkedett. A Vízügyi Főigazgatóság honlapján látható adatok szerint az agárdi vízmérce a nyár végi 53 centiméteres minimum után 2023. január 17-én már 80 centiméteren állt. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek