1 évnél régebbi cikk

Hét ember élete múlt rajtuk - kritikus napokon van túl a magyar mentőcsapat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Baptista Szeretetszolgálat
Hét ember élete múlt rajtuk - kritikus napokon van túl a magyar mentőcsapat

Hét ember életét mentette meg Törökországban a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata. A fehérvári segítőkkel erősített csoport egyre fáradtabb, de nem adják fel a küzdelmet.

Csütörtökig összesen hétre nőtt azoknak az embereknek a száma, akik a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapatának köszönhetik az életüket - köztük egy család, egy 38 éves apuka, a 13 éves lánya és a 8 éves fia - számolt be róla a szekesfehervar.hu.

A HUBA Rescue24 két fehérvári segítővel, az irányítóval Pavelcze Lászlóval és Klupács Péter mentőtechnikussal kedden kezdte meg Törökországban a mentést. Pavelcze László veszélyhelyzet-kezelési igazgató úgy véli, egyre kisebb az esély arra, túlélőkre bukkannak, de hisznek a csodában és nem adják fel a keresést.

"Egyre inkább megérint engem is, mindenkit. Hiszen akkor, amikor az ember a romok közül pici gyerekek hangját hallja sírni, vagy éppen kommunikálni, és tudod, hogy szinte semmi esélye a megmenekülésének, akkor az nagyon nagy erőt tud adni abban, hogy igenis megpróbáljuk a lehetetlent. Ennek tegnap pont tanúi voltunk, hiszen a szerdán kimentett öt személy, az egy ház alól kerül ki, olyan helyről ahonnan előzőleg azt az utasítást kaptuk, hogy hagyjuk abba a mentést, mert nincs esélyük, és ne vegyük el másoktól az esélyt az élettől.

Úgy érzem, hogy akit megtaláltunk, annak esélyt kell adni a túlélésre.

Ha ugyanakkora gyerekeket hallanál a romok alól beszélni, sírni amekkora a tied, az megérinti az embert, ezért hoztuk meg azt a döntést, hogy nem engedelmeskedünk annak, hogy levonuljunk a helyszínről, hogy mások meneküljenek meg, hanem azt döntöttük el, hogy ezt a családot szeretnénk kiemelni.

Ha segítség kell, akkor segíteni kell, ez a dolgunk ezért megyünk, ez nem lehet kérdés.

Lehetnék én is önző és nem foglalkoznék mással, de én elég sok megmentett szempárt láttam már ahhoz, hogy tudjam, ezért csináljuk. Aki ezt csinálja, annak ez nem a fizetésről, nem a megbecsülésről szól, hanem arról, hogy szeretnénk segíteni, ha tudunk esélyt adni a túlélésre, akkor adjuk meg" - mondta el Pavelcze László, majd hozzátette, ez a legnehezebb a munkájukban, eldönteni, kiknek segítsenek.

"Mindenképpen ez a legnehezebb, hiszen emberek felett kell fellépni, átlépni és döntést hozni arról, hogy nem folytatjuk a keresést, vagy éppen folytatjuk.

Feltétlenül úgy gondolom, hogy bennünket igazolt ez a szám, hiszen hét ember már kint van élve.

Ráadásul mindegyik helyszínünk olyan volt, amelynek elvileg nem lehet nagyon nagy technika nélkül neki menni, és mindenhol a mi normál színvonalú mentőcsapatunk meg tudta oldani ezt. Jó döntést hoztunk. A város fel lett osztva a mentőcsapatok között, mindenki nagyjából kétszer két kilométeres területet kapott és azon a területen próbálnak a mentőcsapatok mozogni, bár már ez sem teljesen igaz, mert most már a civilek is megpróbálkoznak visszamerészkedni, próbálnak a romok között kutatni a hozzátartozóik miatt, és egyre nehezebb.

Attól tartunk még több áldozat lesz, mert ezek az épületek nagyon nagyon instabilak."

A mentést nehezíti az időjárás is, éjszaka ugyanis csak mínusz 7-8 fok van. A veszélyhelyzet-kezelési igazgató szerint reálisan két napjuk maradt az életmentésre.

"Napközben a napsütésben azért el lehet lenni, de ilyenkor is 0 maximum 4-5 fok van, nagyon nagy a hőingadozás. A romok alatt rekedteknek pedig fogy az ideje percről-percre és úgy gondolom, hogy itt maximum két napig van teljesen reális esély.

Természetesen mi is találkoztunk már csodás megmenekülésekkel, de a romok egyre inkább hűlnek le és egyre inkább csökken a túlélés esélye.

Most is jelenleg itt vagyunk a romterületen, megjelentek már az erőgépek, egy csomó épületet már bontanak. A családok ott vannak, néha előkerül egy-egy holttest, halljuk a sírásokból, illetve az épületekben azért mi magunk is megjelöljük a halottak helyét, hiszen ilyen esetben a gépkezelő óvatosabban dolgozik. Amíg reális esély van, én úgy gondolom, hogy ez itt még két nap. Talán."

Amint arról már beszámoltunk, a mentőcsapat megfeszített munkáját Székesfehérvár önkormányzata három millió forinttal támogatja. Az összeget az önkormányzat a Baptista Szeretetszolgálat számlájára utalja.

A fehérváriakkal erősített csapat összesen 19 segítővel és hét keresőkutyával dolgozik azon, hogy minél több ember életét menthessék meg Törökországban. Több ezren haltak meg, és még több a sérültek száma a Törökországot és Szíriát sújtó, pusztító földrengéseknek. Az áldozatok száma korántsem végleges, és minden bizonnyal emelkedni fog.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek