1 évnél régebbi cikk

Befejezték küldetésüket - tizenegy ember élete múlt rajtuk
·Hírekéletmentés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Novák Rita
Befejezték küldetésüket - tizenegy ember élete múlt rajtuk
·Hírekéletmentés·Utolsó frissítés: undefined

Vasárnap reggel hazaértek a földrengés sújtotta Törökországból a fehérvári kötődéssel rendelkező segítőkkel erősített speciális mentőcsapat tagjai.

A Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 csoportja befejezte küldetését. A fehérvári különítménnyel Pákozdon beszélgettünk. A mentőakcióról korábban itt írtunk részletesen:

Kapcsolódó
Hét ember élete múlt rajtuk - kritikus napokon van túl a magyar mentőcsapat

Hét ember életét mentette meg Törökországban a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata. A fehérvári segítőkkel erősített csoport egyre fáradtabb, de nem adják fel a küzdelmet.


Összesen tizenegy azoknak az embereknek a száma, akik valamilyen módón a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapatának köszönhetik az életüket, köztük egy család, egy 38 éves apuka, a 13 éves lánya és a 8 éves fia. A HUBA Rescue24 két fehérvári segítővel, az irányítóval Pavelcze Lászlóval és Klupács Péter mentőtechnikussal kedden kezdte meg Törökországban a mentést és szombaton fejezték be.

Pavelcze László a hazaérkezést követően elmondta, a gyerekek kimentése volt a csapat számára a legnehezebb feladat. Egyrészt azt a parancsot kapták, hogy hagyják el a helyszínt és olyanok életét mentsék meg, akiket könnyebben ki tudnak emeleni. Ők mindezek ellenére úgy döntöttek, maradnak. A 13 éves lány mentését azonban néhány órára fel kellett függeszteniük, ez nagyon megviselt mindenkit. De mostanra bebizonyosodott, jó döntést hoztak.

Pavelcze László: "Az egész csapat látta, hogy ezt a döntést meg kell hozni és hogy ez mekkora fájdalmat jelent. És amikor pár óra múlva visszamentünk és elkezdődött a gyerekek kivétele élve, azt meg nem lehet elmondani, mekkora boldogság. A hozzátartozók ott vannak velünk és örülnek. Törökök, magyarok együtt sírnak, együtt nevetnek. Ezek vagyunk mi. "

Pavelcze László elmondta, hogy az utolsó napon legalább 300 házat fésültek át túlélők után kutatva, mielőtt a munkagépek nekiláttak volna a rom eltakarításának. Állítása szerint a legtöbb hozzátartozó az utolsó pillanatig reménykedett, hogy szeretteik élve kerülnek elő a törmelékek közül.

Klupács Péter: "Amikor ott kijött az első kisgyerek hát az nagyon torokszorító érzés volt. Sikerült. Sikerült. Sikerült. De ez csak egy percig tartott, utána mész, mert szólnak, hogy ott van még a papa. Visszamész."

A fehérváriakkal erősített csapat összesen 19 segítővel és hét keresőkutyával dolgozott azon, hogy minél több ember életét menthessék meg Törökországban.

A Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 mentőcsapata befejezte küldetését Törökország Antakya városban Antaya tartományban az ENSZ OCHA által számukra kijelölt területeken.
Így ünnepelték a csapatot landolás után a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek