1 évnél régebbi cikk

Döntött az NVB: A DK-s Ráczné Földi Judité lehet a mandátum
·KözéletRáczné Földi Judit·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tar Károly
Döntött az NVB: A DK-s Ráczné Földi Judité lehet a mandátum
·KözéletRáczné Földi Judit·Utolsó frissítés: undefined

Ráczné Földi Judité lehet a mandátum a Nemzeti Választási Bizottság mai döntése alapján. Több ellenzéki párt is felszólalt a DK döntése ellen, de a Momentumnak nem sikerült határidőben visszavonnia a meghatalmazást, a Párbeszéd pedig alaki hibás dokumentumot adott be.

Országgyűlési képviselő lehet Ráczné Földi Judit. A Nemzeti Választási Bizottság mai ülésén döntött a megüresedett országgyűlési képviselői mandátumról, 13 igen és 1 nem szavazattal meghozta határozatát.

Ennek értelmében Kordás László halála miatt megüresedett országgyűlési képviselői mandátumot a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt, az LMP – Magyarország Zöld Pártja és a Párbeszéd Magyarországért Párt jelölő szervezetek által – az országgyűlési képviselők 2022. évi általános választásán állított közös pártlista 62. sorszám alatti helyén szereplő Ráczné Földi Judit részére kiadja.

A határozat ellen a meghozataltól számított 3 napon belül lehet az ügyben érintett természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezetnek személyesen, levélben vagy elektronikus dokumentumként a Kúriához címzett bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet benyújtani a Nemzeti Választási Bizottságnál

A Momentum rossz napon, a Párbeszéd pedig alaki hibásan nyújtotta be a visszavonását

A Demokratikus Koalíció hétfőn közölte, hogy Ráczné Földi Judit székesfehérvári politikus tölti be a párt megüresedett országgyűlési mandátumát. A döntéssel kapcsolatban többen fogalmaztak meg kritikát. Ennek oka a 2021-es előválasztási kampány során kirobbant offshore ügy, mellyel Ráczné Földi Juditot hozták összefüggésbe.

Kapcsolódó
Ráczné Földi Judit nem fér bele a Momentum értékrendjébe?

A Momentum mint jelölőszervezet nem támogatja, hogy a Demokratikus Koalíció politikusa, Ráczné Földi Judit üljön be az Országgyűlésbe. Rédei Norbertet, a Momentum fehérvári önkormányzati képviselőjét arról kérdeztük, neki belefér-e a közös munka Ráczné Földi Judittal.

A Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc szerdán úgy nyilatkozott, hogy a Momentum értékrendjébe nem fér bele az, hogy egy offshore-lovagból országgyűlési képviselő legyen. Nem sikerült azonban ezt időben bejelentenie a Momentumnak a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

A DK február 13-án minden érvényes meghatalmazással rendelkezett ahhoz, hogy a közös pártlistát állító jelölő szervezetek nevében bejelentse a megüresedő mandátumra a jelöltjét: Ráczné Földi Juditot. 

 A  valasztas.hu oldalon elérhető határozatból kiderül:  Gelencsér Ferenc József 2023. február 14-én kelt, a Bizottsághoz 2023. február 15-én 13 óra 41 perckor benyújtott nyilatkozatában 2023. február 14-i hatállyal visszavonta a Momentum Mozgalom a DK részére adott meghatalmazását. A Párbeszéd pedig alaki hibát vétett, hiszen a meghatalmazás-visszavonó nyilatkozatot nem a párt törvényes képviselője Tordai Bence, hanem a pártigazgató nyújtotta be.     

A Nemzeti Választási Bizottság döntésével kapcsolatban kerestük az érintett politikust, Ráczné Földi Juditot is, akit cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérnünk. Válaszával frissítjük cikkünket. 

A DK az alábbi közleményt adta ki a döntéssel kapcsolatban : "Ezzel meghiúsult a Momentum kísérlete, amely során egy korábban megadott meghatalmazás visszavonásával akarták jogilag megakadályozni, hogy a DK élhessen a pártot megillető jelölési jogával.

Az eset példa nélküli, hiszen eddig minden ellenzéki párt betartotta a közös lista állításakor kötött közös ellenzéki megállapodást, amelyet a Momentum most egyoldalúan megszegett azzal, hogy nem tartotta be korábbi adott szavát és megállapodásban foglalt kötelezettségét" - olvasható a közleményben.  

A DK arról is írt, hogy az NVB határozatára a választott tagok mellett igennel szavazott például a DK, az LMP, a Jobbik és a Párbeszéd NVB-delegáltja is az ülésen. 


Az NVB döntését követően a Momentum bejelentette: a Kúriához fordulnak, elutasítás esetén pedig alkotmányjogi panaszt nyújtanak be a Nemzeti Választási Bizottság döntésével szemben.


                              

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek