1 évnél régebbi cikk

Petőfi rockkal, huszárokkal és József-napi vásárral emlékezik Fehérvár március 15-én
·Kultprogramajánló·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Petőfi rockkal, huszárokkal és József-napi vásárral emlékezik Fehérvár március 15-én
·Kultprogramajánló·Utolsó frissítés: undefined

Az ünnephez kapcsolódó kézműves foglalkozások, népi játékok, hagyományőrző lovas huszárok és honvéd tüzérek bemutatói várják a fehérváriakat a március 15-i nemzeti ünnepen. A közösségi programok két helyszínen, a Városház téren és a Zichy ligetben zajlanak majd.

Huszárok a ligetben

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ által szervezett közösségi programok már 9 órakor elkezdődnek a Zichy ligetben. A gyerekek kipróbálhatják a kosaras körhintát, és a népi játszóház játékai is jó szórakozást ígérnek. A ligetben a lovas huszárokat és a korabeli honvéd tüzérség egyenruháit, fegyvereit is megismerhetik az érkezők.

A Városház téren 10 órakor indulnak az ünnephez kapcsolódó kézműves programok: lehet majd készíteni huszárcsákót vagy pártát, lovat és nemzeti színű karkötőt is, de fajátékok is várják a gyerekeket.

Petőfi, dalban

1973-ban újszerű, neoavantgárd színházi előadással lepte meg közönségét a Vörösmarty Színház: a Petőfi napja című darab Paál István rendező munkáját dicsérte, amelyet az „első magyar rockopera” alapján alkotott. A költő születésének kétszázadik évfordulója előtt tisztelegve a színház most, ötven évvel később ezt a darabot dolgozta át.

A nemzeti ünnepen délelőtt 10 órakor a Városháza előtti kőemelvényen ebből az előadásból láthat majd részleteket a közönség.

A Petőfi rock történetének gerincét a Petőfi naplójában leírt események adják, amelyek kiegészültek a költő forradalomhoz köthető verseivel és a korabeli rendőri szervek leirataival, jelentéseivel.

A műsort követően a huszárok és a történelmi zászlók bevonulása után Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke mond beszédet, majd az ünneplők a koszorúzás helyszínére, az Ady Endre utcába sétálnak át közösen, a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar vezetésével.

Nyit a Városháza!

A felújítást követően március tizenötödikén nyílik meg ismét a Városháza a nagyközönség előtt. Déli 12 órára az épület történetét bemutató kiállításra invitálják az érdeklődőket – a tárlatot a Városi Levéltár és Kutatóintézet rendezi. Délután két időpontban – 13 és 14 órakor – vezetett séták is indulnak az épületben. A bejárásokra előzetesen jelentkezni kell, a regisztrációkat a Tourinform Iroda fogadja.

A Hotel Magyar Király előtt 13:30-kor a Székesfehérvári Balettszínház ünnepi flashmobját láthatják a belvárosban járók, a Városház téren pedig 14 órakor a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar ad műsort. Az ünnep részeként a Vasvári Pál Gimnázium diákja, Hajdú Levente a Bánk bán egyik legismertebb részletét, Tiborc panaszát adja elő.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek