1 évnél régebbi cikk

Autó lángolt a székesfehérvári tűzoltólaktanya udvarán
·Hírektűz·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Autó lángolt a székesfehérvári tűzoltólaktanya udvarán
·Hírektűz·Utolsó frissítés: undefined

Bár volt készenlétben vízsugár, a tűzoltók inkább csak becsomagolták az égő járművet.

Lángba borult egy személygépkocsi a székesfehérvári laktanya udvarán - adta hírül a Katasztrófavédelem. A hír önmagában is figyelemfelkeltő, ám ezúttal az autó felgyulladásának oka a sokkal érdekesebb: az országban elsők között kaphattak meg a székesfehérvári tűzoltók új tűzoltótakarót, ezt próbálták ki.

"Bár készenlétben volt a vízsugár, használatára nem volt szükség. A tűzoltók egyszerűen csak lefedték, becsomagolták és már el is oltották az égő autót. Persze nem egy varázsszőnyeget használtak, hanem az új tűzoltótakaró hatékony alkalmazását gyakorolták. Egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége ennek az eszköznek, amelyet az országban elsők között kaphattak meg a székesfehérvári tűzoltók" - írták az oldalukon.

A tűzoltótakaró használatának alapelve a mindennapokban is jól jöhet, és akár katasztrófákat is megelőzhet, ha vészhelyzetben beugrik az a harmadikosztályos lecke: az égésnek három feltétele van:

  • éghető anyag,
  • oxigén,
  • és gyulladási hőmérséklet. 

Ha a három feltétel közül az egyik megszűnik, a tűz kialszik.

A tűzoltók most kipróbált speciális takarója pontosan így működik, hiszen amint ráborul az égő tárgyra elzárja az oxigént, elfojtja a lángokat és jelentősen visszaszorítja, csökkenti a füstképződést, éppen ezért garázsokban, parkolóházakban rendkívül hatékonyan alkalmazható,

és kigyulladt elektromos autóknál is bevethető.

Azt írják, a tűzoltóságok részére kifejlesztett tűzoltótakarók többször alkalmazhatóak, de léteznek az egyszer használatos típusúak, amelyekkel a kezdődő konyhai, háztartási tüzeket is könnyen elolthatjuk. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek