1 évnél régebbi cikk

Egy ásatás kulisszatitkai: újabb sírok kerültek elő, különleges falmaradványok és fontos leletek Székesfehérvár szívében
·Történelemrégészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Egy ásatás kulisszatitkai: újabb sírok kerültek elő, különleges falmaradványok és fontos leletek Székesfehérvár szívében
·Történelemrégészet·Utolsó frissítés: undefined

A fehérváriak testközelből ismerhették meg a Géza nagyfejedelem téri ásatás kulisszatitkait. Az egykori középkori templom körüli temető további részleteit sikerült feltárni a régészeknek. Az előkerült leletanyag változatossága tanúskodik a történeti városmag kiemelt szerepéről.

Reich Szabina ásatásvezető régész fogadta az érdeklődőket a különleges ásatási sétán. Nyílt napot szervezett ugyanis a Szent István Király Múzeum, melyre rengetegen érkeztek.
A 2014 óta, több szakaszban folyó feltárási munkálatok utolsó fázisa érkezett el a Géza nagyfejedelem téren. Az elmúlt évek kutatásai jelentős ismeretekkel gazdagították az egykor itt álló ispáni, későbbi királyi vár történetét.

"Maga a terület az egykori ispáni-, későbbi királyi várnak a területe. Számos olyan falszakaszt is találtunk, amelyek elképzelhető, hogy a korábban a Hősök terén megtalált falszakaszoknak a folytatásai. Ezek elsősorban erődítés falak különböző korokból, illetve különböző funkciót betöltő világi épületeknek a falmaradványai kerültek elő" – mondta el kérdésünkre Reich Szabina.              

Az egykori középkori templom körüli temető további részleteit is sikerült feltárniuk a Szent István Király Múzeum szakembereinek. Elsősorban török kor utáni sírok maradványait találták meg. Külön érdekesség - ez újdonságként jött elő -, hogy valószínűleg egy újabb leégett veremháznak a felmenő falmaradványait találták meg a régészek. Reich Szabina azt is elárulta: az ilyen késő középkori lakóházakra jellemző, hogy részben voltak felmenő falak, részben pedig a gödörbe ásták bele magát a gödörházat. A szerkezetére jellemző, hogy leszúrtak különböző vastagságú cölöpöket, sövénnyel fonták be és ezt sárral is átkenték. 

Reich Szabina ásatásvezető régész arról is beszélt, hogy az innen előkerült leletanyag változatossága tanúskodik a történeti városmag kiemelt szerepéről. Ezen a területen jött létre Fehérvár legkorábbi településegysége.

Ezt bizonyítják az előkerült Árpád-kori kerámia leletek is. A forrásokban szereplő Alba Civitas bizonyítja az ispáni vár meglétét. Számos erődítésfalat és a védműhöz tartozó árokszakaszokat is megtaláltak a kutatások során. Ezen belül helyezkedhetett el a négykaréjos alaprajzú templom, melyet a kutatók többsége a Szent Péter-plébániatemplommal azonosít, és van arra vonatkozó adat, hogy Géza nagyfejedelmet is itt temették el feleségével együtt. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek