1 évnél régebbi cikk

Komoly feltárás előzi meg a Géza nagyfejedelem tér felújítását
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika / ÖKK
Komoly feltárás előzi meg a Géza nagyfejedelem tér felújítását

Április közepére megújul a Géza nagyfejedelem tér, ahol most feltárást végeznek a Szent István Király Múzeum szakemberei. A kutatásoknak köszönhetően egyre többet tudunk az egykoron itt álló ispáni, későbbi királyi vár történetéről.

A Géza nagyfejedelem tér burkolatcseréjével jövő tavaszra teljesen megújul a Szent István-székesegyház környéke. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta, ennek köszönhetően a középkori Székesfehérvár egykori legmagasabb pontja egységes képet mutat majd.

Az is elhangzott, hogy Géza nagyfejedelem szobrát hamarosan elszállítják a Bazilika melletti térről, az életnagyságú bronzszobrot munkagép segítségével emelik majd fel. A szobor talapzata mellől a burkoló lapokat már elkezdték felszedni. Jelenleg a múzeum szakemberei dolgoznak a területen, a feltárást követően pedig felújítják a teret. 

"A Szent István Király Múzeum szakemberei végzik el először a munkát, utána megtörténik a térnek a helyreállítása is. Ez jövő évben fog elkészülni, valamint Géza nagyfejedelem szobra a felújítás idejére elszállításra kerül, de szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a megfelelő pillanatban természetesen vissza fog érkezni a helyére!" - tájékoztatott Cser-Palkovics András.

A tervek szerint december 22-ig végeznek a régészek a feltárási munkálatokkal. A tér felújításával április közepére kell elkészülnie a kivitelezőnek. 

A 2014 óta, több szakaszban folyó feltárási munkálatok utolsó fázisa érkezett el a Géza nagyfejedelem téren. Az elmúlt években végzett kutatások jelentős ismeretekkel gazdagították az egykoron itt álló ispáni, későbbi királyi vár történetét. 

Reich Szabina ásatásvezető régész elmondta: az ásatások során új épületek, köztük valószínűleg a palota maradványa került a felszínre. Rekonstruálhatóvá vált a püspöki székesegyház középkori előzményének építési fázisai. Az innen előkerült leletanyag változatossága tanúskodik a történeti városmag kiemelt szerepéről.

"Valószínűleg egy korabeli erődítménynek a falát is megtaláltuk.

Egy jó vastag kőfalról van szó, amelynek az alapozása a mai szinthez képest 3 méter mélyen van, tehát valóban masszív falról van szó, bizonyítva azt, hogy egykoron egy ispáni, egy királyi vár állhatott a területen" - mondta el Reich Szabina.

A régész azt is elárulta, hogy az első, barokk kori temetkezéseket is megtalálták. Ezek elég rossz állapotban, bolygatva vannak, de anatómiai rendben találhatók a csontok. A szakemberek abban is bíznak, hogy lefelé haladva sokkal jobb állapotban lévő sírok kerülnek majd elő.

Pokrovenszki Krisztián a Szent István Király Múzeum igazgatója arról is beszélt, hogy a 2014 óta zajló feltárások során lehetőségük volt különleges ásatástechnikai módszereket is kipróbálni, így a fotó 3D-t is, aminek segítségével látványos 3D-s modellek készültek a falmaradványokról és a sírokról is. Maga a belvárosi feltárás is különleges ásatási technikát igényel. 

"A rétegek értelmezése sem egyszerű, amit szó szerint kis mozaikokból raknak majd össze a kollégák. Köszönettel tartozunk Spányi Antal megyéspüspöknek is, hiszen a mai Bazilikán belül is áshattak a kollégák. Reményeink szerint, ha készen leszünk ezzel a résszel is, akkor majd a felszínrajzokat összevetve kirajzolódhat az egykori ispáni vagy korai királyi várnak a teljes alaprajza" - mondta el Pokrovenszki Krisztián. 

A Szent István Király Múzeum szakemberei a tervek szerint december közepéig végzik a kutatómunkát a Székesegyház melletti téren. A  jelenleg zajló kutatással további világi épületek, a plébániaház, erődfalak megléte várható. A templom körüli temető utolsó szakasza is feltárul. Az így kapott eredmények segítségével a középkori Székesfehérvár egyik legfontosabb részének fejlődéstörténete tárul elénk. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek