2 évnél régebbi cikk

900 éves épület rejlik a Palotavárosban a föld alatt
·Történelemrégészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
900 éves épület rejlik a Palotavárosban a föld alatt
·Történelemrégészet·Utolsó frissítés: undefined

A Johannita rendház maradványai után kutatnak a Palotavárosban a régészek, amit még Siklósi Gyula régészprofesszor az egykori Szigeten, a mai Palotaváros területén végzett ásatások során tárt fel. Most a modern kor eszközeivel vizsgálják a szakemberek a területet.

4 évtizeddel ezelőtt (1978-tól 1986-ig) a palotavárosi lakótelep építéséhez kapcsolódva végzett régészeti feltárásokat Siklósi Gyula. A régészprofesszor a Palotavárosi Központi Parkban egy olyan épületegyüttest tárt fel, amelyet a kutatás az egykori székesfehérvári Johannita rendházzal azonosított, aminek akkor a 20 százalékát sikerült feltárni.

Most újra régészek kutatnak a területen, és a legmodernebb földradaros műszerekkel vizsgálják át a parkot.

"Ez a műszer egyszerre 8 csatornán mér, és nagyon érzékeny képet ad a felszín alatti 2-2,5 méteres területről. 8 centiméterenként gyakorlatilag egy sávban végig tudunk menni a területen. Ez jelenleg a legfinomabb és legérzékenyebb földradar műszer, ami elérhető. Kíváncsian várjuk az eredményeket!" – mondta el Dr. Stibrányi Máté régész, örökségvédelmi szakértő.

Kulcsár Mihály a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója hozzátette: ez a Johannita rendház volt az első Magyarországon, és a 12 század második felében épülhetett. Siklósi Gyula 1978-as ásatása során egy értékes ereklye is előkerült: egy XV. századi dreihauseni serleg.

"Nemcsak Fehérvár, de  az egyetemes magyarság története szempontjából is fontos a kutatás. Kevesen tudják a fehérváriak közül, de itt őrizték az Aranybulla egyik példányát, amiből annak idején összesen 7 készült. Egy uralkodói temetkezést is tartottak az itteni Szent István király templom falai között, nevezetesen Eufrozina királynénak (III. Béla édesanyjának) a maradványait, illetve a sírját őrizte ez az épület" – mondta el Kulcsár Mihály a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója.  

A cél, hogy meghatározzák a feltárások, illetve az építkezések után a földben megmaradt építészeti emlékeket.  Az eredmények értékelését követően akár ásatás is indulhat a területen. Elindult a földradaros mérés, amin mi is ott voltunk, részletek a videóban:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek