1 évnél régebbi cikk

A fehérvári korsós nő, aki növények mögé bújva sem úszta meg a kartörést
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
A fehérvári korsós nő, aki növények mögé bújva sem úszta meg a kartörést

Ha van Székesfehérváron a szó szoros értelmében vett rejtőzködő köztéri szobor, akkor a Korsós Nő biztosan odafér a jelöltek szűkös listájára. Sorsa rejtőzködve sem volt egyszerű, korábban karjával együtt korsóját is letörték. Szerencsére azóta már rendbehozták az alkotást.

Egyik kedvenc fehérvári alkotásom a Sziget utca – Jancsár utca találkozásánál a panelházak között, fák alatt megbújva található, László Péter őzmamát és gidáját formázó szobra valóban beleolvad környezetébe. A rejtett alkotások versenyén szintén jó eséllyel állna rajthoz a Korsós Nő. Árvai Ferenc alkotása a Lövölde utca és az Erzsébet út találkozásánál, gazdag növényvilággal körbevéve figyeli a vasútra igyekvő vagy épp onnan érkező embertömeget.

Árvai Ferenc szobrász 1935-ben született Kalocsán. 1956 és 1961 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, ahol mesterei között volt Beck András, Kisfaludi Stróbl Zsigmond és Pátzay Pál. 1964-ben már nemcsak itthon, Dorogon nyílt kiállítása, hanem Rómában is tárlatot kapott. Budapesten rendszeres kiállításokkal jelentkezett, miközben 1973-tól a szentendrei kéziszerszám-gyárban is állandó megbízásokat teljesítve dolgozott. 1996-ban megkapta Dorog városának Pro Urbe díját (családjával 1946 óta élt itt), majd hamarosan átvehette a Művészeti Nívódíjat is. A kiváló szobrászművész 69 éves korában, 2004-ben hunyt el.

Árvai Ferenc gazdag munkásságának fontos elemei a köztéri alkotások, melyekből több is akad országszerte. A legtöbb Dorogon található, de fellelhetjük munkáit Tokodon, Kecskeméten, Szentendrén, Kalocsán, Keszthelyen és a Korsós Nőnek köszönhetőn Székesfehérváron is.

A Korsós Nő viszonylag korai alkotása a szobrásznak: 1963-ban kezdődött a vörösrézlemez alkotás megmunkálása, a szobor végül egy évvel később készült el. Mostani, székesfehérvári helyére 1966-ban került, vagyis idén már 57 esztendeje figyeli a környéket a Lövölde utca és az Erzsébet út találkozásánál, a szovjet katonai temetőtől nem messze. Környezete igen vadregényes, hiszen anno egy gazdag növényzetű parkban jelölték ki otthonát, az esetleges kertészeti munkák megcsúszása esetén pedig a park növényvilága néha erősen körbefonja az immár öreg hölgyet. Fotózásunk alkalmával szerencsére elég rendezett környezetben figyelhette a város lüktetését.

Az egy helyben töltött 57 év persze nem volt mindig ennyire nyugodt. 2001-ben sajnos vandálok áldozata lett a Korsós Nő, aki korsóját és bal karját is elveszítette az értelmetlen pusztításban. A teljes restaurálásra öt évet kellett várni, de a letört részeket pótolták, információink szerint Kocsis Balázs szobrászművésznek köszönhetően. A Korsós Nő azóta ismét kedvenc használati tárgyának társaságában tölti idejét, csendesen meghúzódva a kis sarokpark mélyén, reméljük tekintete még fehérvári generációk sokaságát kíséri el a vasútállomásra vagy épp onnan érkezve más úticélja felé.

Kapcsolódó
62 éve ül már a lány Székesfehérváron

Ki tudja, mennyi autót és gyalogost, szerelmet és csalódást, örömteli és könnyfakasztóan szomorú pillanatot látott már az Ülő Lány. A Prohászka Ottokár út rezdüléseit szemmel tartó szobor 62 éve figyeli a környék történéseit.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek