11 hónapnál régebbi cikk

Rendkívüli közgyűlés: elismerések, buszközlekedés és intézményfelújítások
Rendkívüli közgyűlés: elismerések, buszközlekedés és intézményfelújítások

Átadták a "Székesfehérvár Közbiztonságáért” Díjakat a mai rendkívüli közgyűlésen. A város képviselő-testülete elfogadta a Volánbusz 2022-es beszámolóját és intézményfelújításokról is döntöttek.

Ünnepi pillanatokkal kezdődött a tanácskozás, hiszen két díjazottat köszöntöttek. Bognár János, az Alba Regia Polgárőr Egyesület elnöke vehette át a rendkívüli ülésen a „Székesfehérvár Közbiztonságáért” Díjat. A díjazott polgárőri szolgálatát 1999-ben kezdte önkéntesként, majd a speciális csoport vezetőjeként tevékenykedett. 2017-ben az Alba Regia Polgárőr Egyesület titkára lett, 2022 májusa óta pedig a Polgárőr Egyesület vezetőjévé választották. 

Szintén „Székesfehérvár Közbiztonságáért” Díjat vehetett át Mészáros Dávid címzetes rendőr őrnagy is, aki 2003-ban kezdte meg hivatásos szolgálatát a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Nyomozó Alosztályán, 2018-tól a Vizsgálati Osztály osztályvezető-helyettese. Rendszeresen lát el forrónyomos készenléti szolgálatot. 20 éves pályafutása során minden beosztásában nagy elhivatottsággal, kiemelkedő teljesítménnyel végezte munkáját. Majd megválasztották a bírósági ülnököket is. 

A tartalmi döntések közül kiemelkedő volt a Volán busszal kapcsolatos beszámoló. A korábban keletkezett veszteség halasztott és részletekben történő fizetését vállalta 10 évvel ezelőtt az önkormányzat. A korábbi adósságot a város kifizette és a 2022-es éves kötelezettségét is teljesítette Székesfehérvár.

Cser-Palkovics András polgármester kérdésünkre arról beszélt, hogy a kormányzatnak köszönhető, hogy utólagosan a 2022-es évre vonatkozóan a Volánbuszt érintő meghatározott béremelés mértékét finanszírozta. Ez nagyjából egy 350 millió forintos támogatást jelent gyakorlatilag Fehérvár önkormányzatának, hiszen ha ez nem történt volna meg, akkor ezt a városnak kellett volna kifizetni, viszont így ezt az állam rendezte a saját cége irányába.                                                                                                                                
A Volánbusz Zrt. által biztosított városi buszközlekedésben 3,195 millió hasznos, utasszállító menetrend szerinti kilométert teljesítettek az autóbuszok. Ez tartalmazza már a 2022 második felében, a Depónia Kft. csalai telephelyre történt kiköltözés miatt beállított új járat teljesítményét is.

A Volánbusz átlagosan 55 saját, és 13 alvállalkozó által üzemeltetett autóbusszal látta el feladatait. A fehérvári autóbuszok átlagéletkora 6,74 év, ami nagy előrelépés az elmúlt évekhez képest. Jelentős fejlesztés is történt 2022-ben, hiszen forgalomba állt 12 db IKARUS ELECTROBUS a Zöld Busz Projekt keretében. 

Intézményeket érintő fejlesztéseket is ismertetett a polgármester. Így szó esett arról, hogy a Székesfehérvári Napsugár Óvodában mintegy 65 millió forint értékben felújítják a szennyvízhálózatot és a teljes konyhát. A Tóvárosi Tagóvodában is lesznek korszerűsítések. Felújítják a személyzeti öltözőt és vizesblokkot, átalakítják és teljesen felújítják az intézmény konyháját, a mosóhelyiséget, továbbá a terasz padlóburkolat és udvari lépcső felújítása után a terasz lefedést is.     

Borítókép: Simon Erika
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek