1 évnél régebbi cikk

Étlen-szomjan, nyakra hurkolt láncon tartotta kutyáját a Fejér megyei férfi
Fehérvár Médiacentrum fotója
Magyarország Ügyészsége
Étlen-szomjan, nyakra hurkolt láncon tartotta kutyáját a Fejér megyei férfi

Állatkínzás vétsége miatt felfüggesztett szabadságvesztést kér az ügyészség a bicskei férfire.

Állatkínzás vétsége miatt emelt vádat a Bicskei Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki nem biztosított megfelelő tartási körülményeket kutyája számára, rendszeres élelemmel, ivóvízzel nem látta el.

A vádirat szerint a férfi 2020 februárjában kapott ajándékba egy több éves rottweiler jellegű nőstény kutyát, amit otthonának udvarán tartott. Pontosan meg nem határozható időponttól kezdve a férfi a kutyát egy 2 méter hosszú láncon tartotta úgy, hogy a lánc át volt hurkolva a kutya nyakán. A férfi a kutya számára nem biztosított az időjárási viszonyoktól védett, tiszta és fedett helyet, a kutya kikötésére szolgáló fa mellett csak egy négy oldalú, fedél nélküli, korhadt fából készült építmény állt, benne egy elhasznált szivaccsal.

A férfi megfelelő mozgásteret, friss ivóvizet, megfelelő rendszerességű táplálékot sem biztosított a kutyájának, mely bánásmód alkalmas volt arra, hogy a kutyának maradandó egészségkárosodást vagy pusztulást okozzon. Az ivóvíz hiánya ugyanis néhány nap alatt, míg a megfelelő rendszerességű táplálásé hetek, hónapok alatt a kutya elhullásához vezetett volna. Az időjárási viszonyoktól, elsősorban a csapadéktól védett tartási hely nélkül az állat kihűlt, súlyos esetben szívmegállás következtében elhullott volna. A kisméretű mozgástér szintén kényelmetlenséget okozott az állatnak, mivel az hetek, hónap alatt a karmok túlnövéséhez, szélsőséges esetben a lábujjak, a lábfej deformálódásához vezethetett volna.

Mindezek alapján a Bicskei Járási Ügyészség a férfit állatkínzás vétségével vádolja, mivel a vádlott kutyával szembeni bánásmódja alkalmas volt arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Figyelemmel arra, hogy a bizonyítékok rendelkezésre állnak, így az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalával felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki a vádlottal szemben. A férfi büntetőjogi felelősségéről a Bicskei Járásbíróság dönt majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek