11 hónapnál régebbi cikk

Ezüst, középmezőny, bennmaradás: mozgalmas májust zártak a fehérvári csapatok
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Ezüst, középmezőny, bennmaradás: mozgalmas májust zártak a fehérvári csapatok

A férfi kosárlabda-bajnokság döntőjének ötödik meccsét ugyan elveszítette az Arconic-Alba Fehérvár férfi kosárlabdacsapata, de az ezüstérem így is szépen csillog. Míg a kosarasok hat év után döntőztek, addig az Alba FKC a hetedik lett, a MOL Fehérvár pedig épp hogy, de megmenekült a blamától.

A MOL Fehérvár FC lagymatag meccsen ikszelt a Vasas vendégeként az OTP Bank Liga utolsó fordulójában, pedig a már biztosan 12., sereghajtó pozícióban záró Vasas vendégeként kicsit nagyobb hajtásban reménykedtek a fehérvári szurkolók. A Vidi szedett-vedett szezonjára jellemző zárás akár veszélyes is lehetett volna, de a fehérváriak szerencséjére a Puskás Akadémia a lefújásig komolyan vette a meccset, nagy hajrában 2-1-re nyert a Honvéd ellen. Ezzel a Vasas mellett a kispestiek estek ki, a piros-kékek megúszták az egész éves alibizést, a hírek szerint a nyáron komoly változások várhatóak. Az már biztos: Loic Nego távozik, ezt maga a játékos jelentette be, a hírek szerint épp a Puskásnál köthet majd ki.

Az Alba FKC női kézilabdacsapatánál is jelentős átalakulás várható. Korábban eldőlt, hogy Józsa Krisztián vezetőedző Kisvárdán folytatja, míg a játékosok közül távozik Boldizsár Bianka (Vasas?), Mana Ohyama (visszavonul) és Tea Pijevic is. A Vidivel ellentétben az Alba FKC ugyanakkor szépen teljesített: az utolsó körben Józsa Krisztián leendő csapata ellen vezette utoljára csatába az Albát, mely nagyon magabiztosan nyert Kisvárdán 29-22-re, elsősorban a kilenc gólt szerző Utasi Linda vezetésével.

– Jól éreztem magamat az egész mérkőzésen. A találkozó nem úgy indult, ahogy szerettük volna, de ezt követően a védekezésünk és a csapatjátékunk nagyszerűen működött. Egész héten éreztük, hogy nagyon egyben van a csapat, és élveztük az edzéseket. Összességében nagyon jól alakult a mérkőzés számunkra – összegzett a fehérváriak átlövője.

Az Alba FKC nem csak a mérkőzést, a szezont is jól zárta, az egy évvel korábbi 16 pontot és 10. helyezést 23 pontra és 7. helyre cserélte a csapat (utoljára a 2018/2019-es szezonban szerepelt ilyen jól a klub), le sem tagadható tehát az előrelépés. A további javulás immár az új vezetőedző, a legutóbb Érden dolgozó Horváth Roland vezetésével valósulhat meg.

Május utolsó vasárnapján az Arconic-Alba Fehérvár is befejezte a szezont, nem is akármilyen meccsel. Az Alba 2017 után menetelt újra a fináléba, ahol az elmúlt évek egyeduralkodója, a Falco várt rá. Sajnos a jobb alapszakaszbeli szereplésért járó pályaelőny döntőnek bizonyult. Az alapszakaszt megnyerő szombathelyiek eggyel több meccset vívhattak otthon, mivel a csapatok kivétel nélkül hozták hazai fellépéseiket, így végül a Falco ünnepelhetett aranyérmet. A 3-2-es döntő végig nagy csatát hozott (fehérvári szempontból: 70-82, 81-80, 78-84, 72-69, 84-68), Vojvoda Dávidéknak most meg kellett elégedniük az ezüstéremmel.

– Védekezésben nem kezdtünk jól, hiába dolgoztunk ezen. Ellenfelünk minden évben szerepel a hazai döntőben, nagy nemzetközi tapasztalattal is rendelkezik. Megpróbáltunk visszakapaszkodni, ám erőfeszítéseink nem voltak elegendőek, ezt el kell fogadnunk. Ha a dolgok jó oldalát nézzük, elégedett vagyok az évaddal, csaknem 15 mérkőzést nyertünk sorozatban, az alapszakaszt és a rájátszást is beleértve, a döntőben öt meccsre kényszerítettük a Falcót. Jövőre aranyérmet szeretnénk – értékelt a mérkőzés után Alejandro Zubillaga, az Arconic-Alba Fehérvár vezetőedzője.

Az ezüstérmes fehérvári csapattal pünkösdhétfőn a szurkolók is találkozhatnak, hiszen Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András 18:30-kor a Városháza Dísztermében köszönti a csapat és a szakmai stáb tagjait, illetve a végig kitartó, lelkes szurkolókat. Az eseményre várnak minden érdeklődőt!

Az elmúlt tíz év bajnokai:

2013: Alba Fehérvár
2014: Szolnoki Olaj
2015: Szolnoki Olaj
2016: Szolnoki Olaj
2017: Alba Fehérvár
2018: Szolnoki Olaj
2019: Falco-Vulcano Szombathely
2020: nem hirdettek bajnokot a koronavírus-járvány miatt
2021: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely
2022: Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely
2023: Falco-Vulcano Energia KC Szombathely

Ezüstéremből pedig akadt még egy a hónap elején: a férfi röplabda Extraligában a MÁV Előre SC-Foxconn óriási meglepetésre a döntőig menetelt, majd ott csak nagy csatában maradt csak alul a Kaposvárral szemben.

Összességében tehát ezüstös volt a május, egy jó női kézis szerepléssel kiegészítve, a képet csak a Vidi vergődése árnyalta. Most jön a nyári szünet, utána pedig remélhetőleg egy még jobb és eredményesebb szezon rajtol a fehérvári csapatoknak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek