9 hónapnál régebbi cikk

Mit ne fogyasszunk, ha a paleolit étrendet követjük?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/pasja1000
Mit ne fogyasszunk, ha a paleolit étrendet követjük?

Manapság rengeteg ígéretes diétával, étrenddel és fogyási módszerrel találkozhatunk. A többségéről sajnos a legtöbb esetben kiderül, hogy vagy egyáltalán nem hatásos, vagy már egy meglévő, csak új köntösben.

Vannak azonban már bizonyított, több évszázados múltra visszatekintő módszerek is, mint amilyen a paleo életmód.

Mi az, ami nem fér bele a paleolit étrendbe?

Az egyik tévhit a paleo életmóddal kapcsolatban az, hogy nagyon kevés étel és alapanyag engedélyezett. Pedig ha megnézzük a PaleoCentrum paleolit étrend kínálatát, akkor láthatjuk, hogy több száz fogás közül lehet válogatni, ami bőven elég egy átlagember számára. A "tiltólistán" azonban több olyan alapanyagot is találhatunk, amelyek mind rövid és hosszú távon is ártalmasak lehetnek az egészségünkre.

Kezdjük a sort a gabonafélékkel, amiket érdemes minél hamarabb elhagyni az étrendünkből, de miért is? Egyrészt a glutén, másrészt a gyorsan felszívódó szénhidrátok miatt. Ez növeli a vércukorszintet, ami egyenes út a cukorbetegség kialakulásához. Sajnos ezenkívül más negatív hatása is lehet: bélszivárgást okozhat, valamint a gabonafélékben található agresszív fehérjék (lektin, szaponin) akadályozzák a vitaminok felszívódását. Ezekről a gabonafélékről van szó: árpa, kukorica, rizs, kamut hajdina, búza.

A másik nagy "ellenség" a cukor. Ma már szinte mindenben megtalálható, modern drognak is szokás nevezni. Nem hiába, hisz köztudottan méreg az emberi szervezet számára. Gyorsan felszívódik és magas szénhidráttartalommal rendelkezik. A cukorbetegség első számú okozója, emellett hízlal is, és a bőrt pattanásossá teszi. Minden tilos, amiben hozzáadott cukor található.

Kerüljük a tejet és az olajat

Ezzel azonban még nem fejeződött be a sor: a tejet és tejtermékeket a laktóztartalmuk miatt kell elkerülni, valamint a bennük lévő tejcukor a bélfal károsodásáért is felelős. Kivétel is van: a kemény sajtok és a tisztított vaj fogyasztható, mivel nagyon alacsony a laktóztartalmuk. A magas Omega-6 zsírsavtartalmú napraforgó-, kukorica-, mogyoró- és szójaolajok szintén kerülendőek. A transzzsírok növelik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, mivel ezt az emberi szervezet nem tudja feldolgozni.

Végül pedig ott vannak a hüvelyesek, amelyek a gabonafélékhez hasonlóan szaponint és lektint tartalmaznak, valamint a keményítőt tartalmazó zöldségek, mint a burgonya.

Egy hatalmas lépés az egészséges életmód felé

Mint látható, csupa olyan alapanyagról van szó, ami a mai modern ember étkezésének szerves része. Az életmódváltás nem egy könnyű feladat, de abszolút megéri, hiszen elindulhatunk az egészséges élet irányába, emellett több pozitív hatása is van. Kezdhetjük apránként, először csak egy-egy "tiltólistás" alapanyag elhagyásával, vagy akár drasztikusan és azonnal kiiktatni az összeset. A paleolit étrend nagy segítséget jelent a váltásban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek