9 hónapnál régebbi cikk

Döntött a WHO – rákkeltő lehet az aszpartam
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Döntött a WHO – rákkeltő lehet az aszpartam

Felkerült az aszpartam is a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség, az Egészségügyi Világszervezet, valamint az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet által közzétette legfrissebb listára, amely a lehetséges rákkeltő anyagokat teszi közzé.

A rák az egyik vezető halálozási ok világszerte. Évente minden hatodik ember rákos megbetegedésben hal meg.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség, valamint a WHO és FAO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága az elmúlt időszakban független, de egymást kiegészítő vizsgálatokat végzett az aszpartám fogyasztásával kapcsolatos potenciális rákkeltő veszély és egyéb egészségügyi kockázatok felmérésére.

A két testület vizsgálatának eredménye pedig az lett, hogy az aszpartám felkerült a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség listájára, mint az emberre nézve lehetséges rákkeltő anyag, az IARC az úgynevezett 2B csoportba sorolta be.

Ebbe a csoportba azok az anyagok tartoznak, amelyek esetén az emberre gyakorolt rákkeltő hatás vonatkozásában „korlátozott bizonyíték” áll rendelkezésre.

A JECFA továbbá arra a következtetésre jutott, hogy az aszpartámra korábban megállapított, 0-40
mg/testtömegkilogramm elfogadható napi beviteli értéket megtartja*, tehát ez az ajánlás továbbra is érvényben marad.

Az aszpartám egy mesterséges, kémiai édesítőszer, amelyet az 1980-as évek óta használnak különböző élelmiszerekben és italokban, többek között diétás italokban, így például a népszerű kóla ízűekben is. Hazánkban a cukormentes szénsavas kólák jelentős hányada aszpartámmal van édesítve.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek