9 hónapnál régebbi cikk

Székesfehérvári hőség: ezen a környéken van most a legmelegebb a városban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Székesfehérvári hőség: ezen a környéken van most a legmelegebb a városban

Három helyen méri egy fehérvári hobbimeteorológus a város hőmérsékletét. A mögöttünk hagyott hétvégén az egyik városrészben 35,6 fokot mértek az eszközei.

Európa déli részén sorra dőlnek a hőmérsékleti rekordok a Cerberus és a Charon hőhullámoknak köszönhetően. Az El Niño klimatológia jelenség Magyarországot sem kíméli: néhány nap megszakítással szinte folyamatos hőségriasztás van érvényben, a jövő hét elejére pedig 38-39 fokos kánikulát jósolnak a meteorológusok. Dél-Európában azonban ennél sokkal rosszabb a helyzet, igazi földi pokol várható a következő napokban.

Szakértők szerint azt sem lehet kizárni, hogy kedden megdől a valaha mért legmagasabb európai hőmérséklet rekordja: Szicíliában mértek 48,8 Celsius-fokot még 2021 augusztusában. A jövő hét első napjai hazánkban is elég forrónak ígérkeznek:

Kapcsolódó
Közel 40 fokos hőség lesz a hét elején

Hétfőn akár 39 fok is lehet az ország egyes részein. Szerdán jöhet némi felfrissülés, de még így is minden nap 30 fok feletti nappali maximumok várhatók.

Székesfehérváron is bőven 30 fok felettiek a napi csúcsok manapság: extrém hőség volt szombaton, és ennél egy fokkal (tényleg egy fokkal) melegebb volt vasárnap. A Székesfehérvár Időjárása oldal szerkesztője három városrészben is automata digitális mérőeszközökkel figyeli a fehérvári időjárást.

A néhány percenként frissülő adatok alapján vasárnap délután Palotavárosban 35,6 Celsius-fokot rögzítettek, ezzel ez lett a három városrész közül a legforróbb. Pontosan egy fokkal maradt el ettől az eredménytől Maroshegy és Szárazrét: mindkét környéken 34,6 fokot mértek az eszközök.

A honlap előrejelzése szerint a jövő hét legmelegebb napja a hétfő lehet, amikor a maihoz hasonlóan 35 fok közelében alakulhat a nappali csúcshőmérséklet Fehérváron. Ezután azonban lassan mérséklődik a kánikula Székesfehérvár környékén, és a jelenlegi számítások alapján jövő hétvégén már a 30 fokot sem éri el napközbeni maximumhőmérséklet. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek