9 hónapnál régebbi cikk

Holnap rajtol a tizedik Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Holnap rajtol a tizedik Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj Székesfehérváron

200 atléta, köztük világcsúcstartók, olimpiai bajnokok és rekorderek indulnak július 18-án, a World Athletics Continental Tour Gold sorozatába tartozó versenyt ismét a Bregyó Atlétikai Központban rendezik meg.

A nagydíj hivatalos sajtótájékoztatóját hétfőn délután a Városháza Dísztermében rendezték meg, amin többek között részt vett a négyszeres Gyulai-győztes, Steven Gardiner és a kiváló kalapácsvető, Halász Bence is.

Az idei évben összesen 16 globális címvédő indul, köztük 6 aktuális világbajnokkal, valamint számos korábbi olimpiai érmessel. Visszatér Steven Gardiner, aki profi karrierjét Székesfehérváron kezdte. A súlylökők között a közönségkedvenc Joe Kovacsnak, a kalapácsvetők között pedig Halász Bencének szoríthatnak a szurkolók. A versenyen összesen 35 magyar atléta szerepel majd.

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára az Egyetemi Világjátékokra utazó csapat eskütételéről érkezett a sajtótájékoztatóra. A Világjátékokon 113 sportoló, azon belül is 24 atléta képviseli majd az országot – fogalmazott az államtitkár, aki ezzel is jelezte: különleges év az idei a magyar atlétika történelmében, hiszen a Gyulai István Memorial mellett az Atlétikai Világbajnokságot is Magyarországon, az újonnan épült Atlétikai Centrumban rendezik meg.

Deutsch Péter, a Gyulai István Memorial szervezőbizottságának elnöke elmondta, a verseny névadója, Gyulai István az idén lenne 80 éves. Büszkék arra, hogy méltó módon emlékezhetnek meg a népszerű sportvezetőről, ezt pedig egy Gyulai 80 logó is erősíti az Atlétikai Magyar Nagydíj felületein. 

Deutsch Péter hozzátette, a Magyar Atlétikai Szövetség - a Kormány támogatásának köszönhetően - 2020-ban elkezdett felkészülése a célegyenesbe érkezett. Az elmúlt hónapokban sorra dőltek az országos csúcsok és korosztályos rekordok, a világbajnokságra való kvalifikációban pedig fontos állomás lesz a hazai versenyzőknek a keddi verseny. „Bizakodásra okot adó a jelenünk, ez az atlétikai közösség sikerre ítéltetett. Bízunk benne, hogy a jövőben is Székesfehérváron tudjuk megrendezni az eseményt” – zárta köszöntőjét a sportvezető.

A versenyben tizenhét számban, összesen 43 ország 200 atlétája indul. Köztük 35 magyar atléta is szerepel. „Erre a versenyre bekerülni, indulni és helytállni igen komoly feladat.” – utalt a magyar versenyzők előtt álló kihívásra a sportigazgató, miután a sportolóknak globális címvédőkkel és csúcstartókkal teletűzdelt mezőnyben kell jó eredményt elérniük. A magyar tehetségek között szoríthatnak a szurkolók Halász Bencének, aki az idén is erős kalapácsvető mezőnyben szeretne 78 méter feletti teljesítményt nyújtani.

A női távolugrásban a világsztár Ese Brume mellett két fiatal hazai tehetség, Kiss Sarolta és Rózsahegyi Bori áll rajthoz. A férfi súlylökés mezőnye erősebb is lehet, mint a világbajnokságon: Joe Kovacs, Ryan Crouser és Tom Walsh is újra megmutatja magát Székesfehérváron. Érdemes kiemelni a 400 méteres női gátfutást is, ahol a nyolc induló közül a leggyengébb is a világranglista 14. helyezettje. Női 100 méteren Takács Boginak, 100 méter gáton pedig Kozák Lucának szurkolhatnak a kilátogatók. A további versenyszámokban itt lesz például a bahamai Steven Gardiner, aki 400 méteren versenyez, a kenyai Emmanuel Korir, aki 800 méteren áll rajthoz, a görögök távolugró büszkesége Militiadis Tentoglou, valamint a világbajnoki címvédő szlovén diszkoszvető, Kristjan Ceh és az élete első profi versenyén szerepelő Julian Alfred is. A verseny 14.00 órától a kalapácsvetéssel indul, majd ezt követően a női távolugrás és 16.20-kor a hivatalos megnyitó következik.

Az indulók teljes listája és a versenyszámok időpontjai a verseny központi oldalán megtalálható.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek