8 hónapnál régebbi cikk

152 új parkolóhelyet építenek a fehérvári vasútállomás mellett
·Közlekedésparkolás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Megyeri Zoltán
152 új parkolóhelyet építenek a fehérvári vasútállomás mellett
·Közlekedésparkolás·Utolsó frissítés: undefined

Több mint egymilliárd forint uniós forrásból épül új parkoló a vasútállomás déli oldalán, év végén vehetjük használatba.

149 normál és 3 mozgáskorlátozottak részére kialakított P+R parkoló létesül, emellett 100 db kerékpár elhelyezésére alkalmas parkoló is épül. A parkolók térkőburkolattal készülnek, a közlekedő utak és a mozgáskorlátozott parkolók aszfaltburkolatot kapnak. Annak érdekében, hogy a csomagok be- és kipakolását is biztosítsák kis buszok esetén, rövid idejű parkolásra lehetőséget nyújtó helyet is kialakítanak.

Kiss Boglárka, az Építési és Közlekedési Minisztérium vezető kommunikációs munkatársa elmondta, a székesfehérvári vasútállomáson a Dunántúl legjelentősebb öt vasúti csomópontja találkozik. "Ennek egy vasúti középpontja az állomás. Az, hogy a vasútvonalak keresztezik egymást, azt jelenti, hogy itt nagyon nagy az átmenő forgalom, nagyon sok ember használja ezt a csomópontot. A kiegészítő beruházások a fejlesztés részeként parkolóépítést jelentenek tulajdonképpen, ami meg fogja könnyíteni azt, hogy mindenki megtalálja a szerelvényét, és ne kelljen tiltott helyen parkolni esetleg."

A fejlesztés részeként a Déli Vasút utca is teljes hosszban átépítésre kerül, hogy  könnyen lehessen megközelíteni a parkolót. Itt nemcsak az utcákhoz nyúlnak hozzá, meg kell oldani a csapadékvíz elvezetését is. Ez nem árokban történik, hanem egy zárt rendszer fog kapni. A közvilágításnak a kiépítése is átalakul majd. A légkábeleket földkábelekre fogja cserélni a vállalkozó, egyéb közművekhez nem fog hozzányúlni.

A munkálatok zajlanak, a csapadékvíz csatornarendszert már kiépítették, és 30 lámpaoszlopot már felállítottak. Az akadálymentes közlekedés segítésére két lift létesül, a gyalogos felüljáró egy-egy oldalán, mindkét lift 13 személyt tud majd szállítani. A parkolókat és a lifteket várhatóan az év végén veheti használatba az utazóközönség. A beruházás Európai Uniós forrásból valósul meg, értéke 1,1 milliárd forint. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek