8 hónapnál régebbi cikk

Testvérvárosi megállapodást kötött Székesfehérvár és Esztergom
·HírekSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Testvérvárosi megállapodást kötött Székesfehérvár és Esztergom
·HírekSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined

Fennállásának 1050. évfordulóját ünnepli Esztergom, amely Székesfehérvárral együtt Szent István király városa. Augusztus 20-án, Szent István ünnepén a két város polgármestere ünnepélyes keretek között írt alá testvérvárosi megállapodást.
Az augusztus 20-i ünnepség katonazenekarok térzenéjével kezdődött az esztergomi Erzsébet parkban, majd a Himnusz hangjai után a házigazda város polgármestere mondta el ünnepi gondolatait. Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere beszédében történelmi pillanatnak nevezte, hogy Esztergom alapításának 1050 évfordulóján a legfőbb közjogi méltóságot köszönthetik, és jelenlétében írhatják alá Cser-Palkovics András polgármesterrel az Esztergom és Székesfehérvár szövetségét megerősítő dokumentumot - írja az Önkormányzati Kommunikációs Központ.
„Állandó emberi dilemma, hogy a sors választja az embert, vagy az ember választja a sorsot. Szent István városában, a kereszténység magyar fellegvárában mi tudjuk a gyakran ismételt kérdésre a választ: Isten. Így kegyeltnek érezhetjük magunkat, hogy 1050 évvel ezelőtt Isten idevezette Gézát és azt mondta, építs várost, és ideteremtette fiát, Szent Istvánt, és az eltelt 1000 év alatt még azokat az egyházi és világi nagyságokat is, akik Esztergomot naggyá tették” – fogalmazott ünnepi beszédében a polgármester, aki reményét fejezte ki, hogy a szellemi örökség, aminek birtokosa a város, soha nem fogy el, mert életben tartják. „Az évszázadok sokat adtak és sokat elvettek ettől a várostól, de polgármesterként azt vallom, nagy gyávaság, ha valaki egy rábízott közösséget úgy vezet, hogy csak a túlélésre játszik. Mi nem lehetünk gyávák, mert tartozunk őseinknek, az utánunk következőknek és magunknak is azzal, hogy Esztergomot újra felemeljük.” – tette hozzá. 
Cser-Palkovics András polgármester beszédében köszönetet mondott Novák Katalin köztársasági elnöknek, amiért fontosnak tartotta, hogy a legfőbb közjogi méltóságként Szent István napján Szent István városaiba látogasson augusztus 20-án, hiszen tavaly Székesfehérváron, idén pedig Esztergomban ünnepli az államalapítást.
„Ez az együttműködés ugyan ma vettetik papírra, de már 1050 éve tart, hiszen ha Géza fejedelem egy évben két ilyen fantasztikus várost alapít, akkor azok szinte ikrei, testvérei egymásnak. Ma ezt megállapodásba is foglaljuk, de történelmünk a jó és nehéz időkben egyaránt összekötötte ezt a két várost. Augusztus 20-a pedig Szent István ünnepe, és Szent Istvánra emlékezni nekünk különös lehetőség, büszkeség és egyben felelősség is. Így van ez Esztergomban és Székesfehérváron is.” – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere, hozzátéve, hogy Székesfehérvár és Esztergom polgárai is őrzők, mert ez a felelősség az értékőrzésben is rejlik. „Amikor ma megállapodunk, azt is kitűzzük magunk elé, hogy ezt a feladatot büszkén és felelősségünk tudatában vállaljuk fel, és ezt a megállapodást tartalommal töltjük meg. Ez a tartalom nem más, mint a keresztény értékek melletti kiállás a világ előtt, itthon és a nemzetközi térben egyaránt.” – tette hozzá.
Dr. Cser-Palkovics András polgármester szólt arról is, hogy néhány héttel ezelőtt Esztergomban ülésezett a Megyei Jogú Városok Szövetsége 25 városvezetővel, és különböző fontos kérdésekről egyeztettek. Elfogadtak egy nyilatkozatot is, amely azért volt különleges, mert – követendő példát mutatva – az itt megjelenő városvezetők, párthovatartozástól függetlenül is képesek voltak kinyilvánítani egyező akaratukat városaik fejlesztése érdekében. Székesfehérvár polgármestere szerint ez az esztergomi nyilatkozat is jó példa volt arra, hogy igenis megtalálhatók a közös pontok, ha van rá szándék és valódi akarat.
„Esztergom és Székesfehérvár azt üzeni a magyarságnak, hogy azt kell keresni, ami összeköt, keresztény alapon és ezen értékek mentén.” – emelte ki Cser-Palkovics András, aki emlékeztetett egy közelgő évfordulóra is, hiszen 2038-ban Szent István halálának 1000. évfordulóját ünnepeljük. A polgármester elmondta, hogy a két város Szent István-tervekkel készül közösen annak érdekében, hogy ez a nemzet és ez az ország méltó módon emlékezhessen majd a kerek évfordulóra.
A polgármesterek köszöntőjét követően került sor a testvérvárosi szerződés aláírására Esztergom és Székesfehérvár között, majd Novák Katalin köztársasági elnök mondta el ünnepi beszédét.
„István király itt van velünk. Magunkban hordozzuk, a részünkké vált. Azzal, hogy megalapította a keresztény Magyarországot, nem pusztán kijelölte az utat, amelyen járnunk kell, de elvitathatatlan helyet kapott az életünkben is.” – kezdte ünnepi gondolatait Novák Katalin, kiemelve, hogy Szent István a magyarok közös nevezője. A köztársasági elnök beszédében szólt arról is, hogy van esélyünk olyan mélységet megélni és olyan magasságba kerülni, ahol a magyar nemzet összetartozását megélhetjük. Ilyen volt a honvédtisztek ma reggeli eskütétele, és a nemzet magától értetődő egysége költözött a szívünkbe akkor is, amikor Ferenc pápa Magyarországra látogatott.
„Van hazánk, vannak nemzeti ünnepeink, amikor átérezzük, hogy több van, ami összeköt minket, mint ami szétválaszt.” – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök, aki köszönetet mondott a magyaroknak a helytállásukért. Az ünnepség az Új kenyér ökumenikus megáldásával folytatódott, majd Novák Katalin köztársasági elnök megszegte az új kenyeret.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek