8 hónapnál régebbi cikk

Kezdődik a suli - óvatosan az iskolák környékén a közlekedéssel!
Fehérvár Médiacentrum fotója
hellovidek.hu
Kezdődik a suli - óvatosan az iskolák környékén a közlekedéssel!

Pénteken indul az idei tanév, ezrek indulnak az iskolába. A tanévvel együtt elkezdődik a rendőrség baleset-megelőzési kampánya is. Felmérés készült, hogy a régió országaiban hány éves kortól engedik a szülők egyedül iskolába a gyerekeket.

Szeptember 1-től egészen a hónap végéig járőrök és polgárőrök, valamint a közteresek is segítik a közlekedést az általános iskolák környékén. Az akciónak köszönhetően az elmúlt években nem volt közlekedési baleset reggelente a sulik környékén.  Egy-két nap és indul az idei tanév – ez pedig egyben azt is jelenti, hogy csakúgy, mint az elmúlt években mindig, idén is egy hónapon keresztül segítik rendőrök, közterület-felügyelők és polgárőrök a kicsik biztonságos célba érkezését a sulik környékén.

Májer László az SZRFK Közlekedésrendészeti Osztályának kiemelt közlekedési főelőadója elmondta: "Elsősorban olyan kiemelt átkelőhelyeken figyelünk a gyerekekre illetve a közlekedőkre, ahol nagyobb a forgalom, több a gyermek,

hiszen tudjuk, hogy a gyermekek a legvédtelenebb közlekedők és rájuk kell a leginkább figyelni.

Az oktatási intézmények környékén ilyenkor több mint 30 százalékkal megnőhet az autósok száma. Idén 22 iskolánál lesznek jelen a rendőrök, a polgárőrökkel és a közterület-felügyelőkkel kiegészülve. Ugyanakkor a rendőrség kiemelt főelőadója szerint az ő jelenlétük kevés – ahhoz hogy szeptemberben ne legyenek balesetek, társadalmi összefogásra van szükség.

”Hirtelen az iskolák környékén megnő a forgalom, egyre több jármű lesz. A járművezetőktől azt kérnénk, hogy inkább várjanak öt másodpercet, hiszen nem mindegy, hogy a gyalogátkelőhelyen megjelenő gyereket biztonsággal át tudják-e ez idő alatt engedni.

A szülőktől pedig azt kérjük, a gyerekeknek magyarázzák el azokat az alapvető közlekedési szabályokat, amik a gyalogosokra vonatkoznak. Hiszen eleinte lehet, hogy a gyerek a szülővel megy iskolába, de később egyedül fog közlekedni.

A tanévkezdés előtti napokban Májer László azt javasolja a szülőknek, szánjanak időt arra, hogy a gyermek tudja alkalmazni a biztonságos közlekedés szabályait, illetve járják vele végig azokat az útvonalakat, ahol a kicsi közlekedni fog a jövőben. 

Mikortól mehet egyedül iskolába a gyerek?

Egy friss, ide kapcsolódó felmérés szerint hazánkban és a szomszédos országokban tízéves korban engednék először szülői kíséret nélkül a gyermekeket az iskolába. Ausztria és Bulgária a két véglet, a vélemények között erős Kelet-Nyugat megosztottság látható - közölte az Ifjúságkutató Intézet közvélemény-kutatásuk összegzését ismertetve.

A szerdán, az MTI-nek megküldött közlemény szerint az intézet nemzetközi kutatásában azt vizsgálta, hogy a felnőttek hány éves kortól engednék el a gyerekeket egyedül az iskolába. A tizenkét országban végzett felmérés szerint a megkérdezettek két csoportba sorolhatók.

Az országok egy része akár már 10 éves kor előtt hagyná, hogy a gyerekek először menjenek kíséret nélkül az iskolába; ebbe a körbe tartozik Ausztria, Csehország, Észak-Macedónia, Horvátország, Montenegró, Szerbia és Szlovénia.

Más országok - Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovákia és Magyarország - inkább 10 éves koruk után hagyná, hogy a fiatalok önállóan járjanak iskolába.

Felidézték, a kutatásban részt vett magyar felnőttek fele véli úgy, hogy 10 és 12 éves kor között engedhető meg először, hogy a diákok egyedül közlekedjenek otthonuk és az iskola között. Emellett a 10 éves kort jelölték meg a leggyakrabban, vagyis a magyar válaszadók negyede (25 százaléka) gondolja azt, hogy ennyi idősen már önállóan is járhat iskolába a gyermek.

A reprezentatív kutatás áprilisban készült országonként ezer, összesen 12 ezer ember megkérdezésével.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek