3 évnél régebbi cikk

Milyen számítógépet vegyünk a tanévkezdéshez?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Milyen számítógépet vegyünk a tanévkezdéshez?

Jelenlegi állás szerint a tanév normál rendben indulhat. A lelkük mélyén azonban sokan úgy érzik: nem szeretnék, ha egy hirtelen a digitális vagy hibrid rendszerre átálló oktatás váratlanul érné őket. Utánajártunk, milyen számítógéppel lehet biztonsággal teljesíteni a felmerülő követelményeket.

Ráadásul akár otthon tanul a gyerek, akár az iskolában vagy valamiféle hibrid oktatásban, az biztos, hogy számítógépes tudás nélkül előbb utóbb nem fog boldogulni az életben. A tanév eleji felszerelés számbavételénél minden eddiginél fontosabb lett a digitális eszközök beszerzése.

A digitális oktatás követelményeinek teljesítéséhez megbízható számítógépre lehetőleg notebookra van szükség. De hogy pontosan milyenre is, arról Gombaszögi Attilát, az Excom kereskedelmi vezetőjét kérdeztük.

Valóban, az idei tanszer beszerzés során nem elég, ha a füzetekre, tolltartóra, írószerekre gondolunk. Fontos, hogy átnézzük otthon az informatikai eszközöket. Ellenőrizzük, hogy megfelelően működik a számítógép, a netes kapcsolat. Ne ősszel kezdjünk hozzá hirtelen a nehézségek megoldásához” - mondta.

Mint elmondta, akár alsóba jár a gyermekünk, akár felső tagozatos vagy középiskolás, technológiailag ugyanarra van szüksége. Inkább a felsőoktatásban van igény nagyobb tudásszintű gépekre, ahol már olyan speciális igények merülnek fel, mint valamilyen fajta grafikai képzés, vagy háromdimenziós képalkotás.

Az átlagos általános és középiskolai oktatásnak tökéletesen megfelel egy átlagos számítógép, legyen az notebook vagy asztali gép. Persze lehetőleg ne a padlásról kerüljön elő hirtelen, mert egy régi, lassú, megbízhatatlan gép nem lesz előnyére sem a szülőnek, sem a gyereknek.”

 
Webkamera alapfeltétel

Gombaszögi Attila hangsúlyozta: alapfeltétel, hogy legyen a gépben webkamera. A legszerencsésebb választás több szempontból is a notebook.

Lehet használni tabletet is, de ott maga a digitális oktatás nehézkesebb lesz. Mert minden olyan rendszer, amit most elkezdtek használni az iskolákban, a Teams, a Google Classroom, a Zoom jellemzően Windowsra vannak optimalizálva. Illetve ezek az alkalmazások elérhetőek Androidon is, de ahhoz, hogy egy tizennégy év alatti gyermek kényelmesen tudja használni ezeket az online felületeket, ahhoz Windows, billentyű és egér kell" - hangsúlyozta. - "Billentyűzniük kell a megoldást a feladatokra, és szövegben kell kommunikálniuk, vagy Power Pointban dolgozniuk. A tabletes megoldás nem lesz kényelmes, legfeljebb egy élő videós óránál. Szükséges a notebook vagy asztali gép.”

Online órán webkamera nélkül nem lehet részt venni, de ha nincs a gépben, mostanában bizony nehézkes a beszerzése, a koronavírus-járvány kitörése óta alaposan felment az ára.

„Különálló webkamerát jelenleg negyvenezer forint alatt nem kapni, nehezen is beszerezhető, használtan sem túl olcsó. A Windows 10-es számítógépekre nem is biztos, hogy megfelelően telepíteni tudunk egy régebbi kamerát. Ami opció lehet még, ha nincs webkameránk, egy olyan monitor, amiben van beépítve.” - tette hozzá Gombaszögi Attila. - Ha már itt tartunk: minden tanárt és iskolást arra figyelmeztetnék, hogy a Zoom nevű alkalmazást ne használják. Ha jól emlékszem, ezt a minisztérium is kérte már. Nagyon sok a veszélye.”


Milyen operációs rendszer legyen?

Sokaknál kerültek elő a régi, használt gépek amikor hirtelen beütött a digitális oktatás, hisz valahol két-három gépre is szükség lett hirtelen. Viszont a Windos 7-tel vagy Windows XP-vel nehezebben tudjuk a legújabb alkalmazásokat használni. „Szívem szerint azt mondanám, a biztonság és a kényelmes használat megköveteli a Windows 10-et, mellyel már egyébként is öt-hat éve együtt élünk. - emelte ki a szakember. - Ha egy régebbi, lassú gépet használunk, vigyük el szervizbe, szereltessünk bele SSD meghajtót, attól nem lesz erősebb, de élhetőbb lesz a használata.”

 

Inkább notebook mint asztali

Akár átlag irodai munkára, akár otthoni tanulásra kell a gép, semmi extra hardver igény nincsen. A piac mai állást tekintve 120 és 140 ezer forint közötti összegből lehet kihozni egy belépő szintű notebookot. Volt ez sokkal olcsóbb is februárban, de mint mindennek, ennek is felverték az árát a gyártók.” - ismertette Gombaszögi Attila. - Érdemes, hogy legyen benne 4 gigabyte memória és SSD meghajtó, legyen benne legalább egy i3-as vagy egy AMD Ryzen processzor. Ha valaki ezt betartja, lesz egy jó izmos gépe, amit kényelmesen tud használni.”

Akár otthoni munkára vagy tanulásra is praktikusabb notebookot venni, mint asztali gépet és monitort.

A laptop kevesebb áramot fogyaszt, kisebb helyet foglal, magammal vihetem a lakás különböző helyiségeibe. Sőt, ha kell, az iskolai ügyeletbe is magával viheti a gyerek.

Prémiumkategóriás használt notebook is jó opció egyébként, igen jelentős a piaca már Magyarországon is. Nagyjából harminc-negyven százalékkal jöhetünk ki így olcsóbban. Jó tudású, jó felszereltségű öt éves géppel pedig már boldogulni tud a gyerek.”

 

Mi a helyzet a tabletekkel?

Egy tanuláshoz is használható tabletnek a ijelzője legyen legalább 8 colos, legyen benne legalább három gigabyte memória, négymagos processzor. Az ilyen típusú gépek bizony szintén százezer forint fölötti áron érhetőek el. „A digitális oktatáshoz használt eszköznél szerintem nagyon fontos, hogy a szülő és a gyerek is egyaránt tudja kezelni könnyen, gyorsan, egyértelműen. Legyen egyszerű, könnyen használható és megbízható. Ilyen szempontból egy Windows sokkal egyértelműbb, mint egy Androidos rendszer.” - tudtuk meg.


Ne feledjük a routert sem!

Okostelefon, okosóra, okostévé, (vagy akár mosógép)meg négy családtag home office-ban és digitális oktatásban: nem csoda, hogy lassú az internet. Akár tíz eszközzel is kapcsolódunk rá napközben, míg nagyjából négyet tud kezelni. Hogy mi a megoldás? Egy erős router! „A routereknek nem csak a sebessége lényeges, hanem a fizikai tudása is muszáj, hogy erős legyen.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek