7 hónapnál régebbi cikk

Mi lesz veled, Velencei-tó?
·ZöldVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaMi lesz veled, Velencei-tó?
·ZöldVelencei-tó·Utolsó frissítés: undefined

Érdekes és átfogó tanulmány jelent meg az egyik hazai weboldalon. A cikk a Velencei-tó jövőjét vizsgálja és arra keresi a választ, hogy hazánk harmadik legnagyobb természetes tava kiszáradhat-e, és ha igen, mikor?

A tavalyi extrém vízszintcsökkenés (53 cm) aggodalomra adott okot ugyan, de a kutatók bizakodóak. Azt mondják, ha tartjuk magunkat a Párizsi Megállapodásban rögzített célokhoz, akkor a csapadék-párolgás mértéke nem változik jelentősen és 2031-2050 között a nyári vízszint a jelenlegi átlag körül maradhat - jó vízminőséggel és a fürdőzés lehetőségével kísérve.

A felszín alatti vizek már most is utánpótlást nyújtanak abban, hogy ne száradjon ki a Velencei-tó, és ez a jövőben is így lehet, de csak ha tudatos és felelős vízgazdálkodást folytatunk, és betartjuk a párizsi klímacélokat. Ellenkező esetben a felszín alatti vizek sem lesznek elegendőek az alkalmazkodáshoz, és Magyarország legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike teljesen megváltozik. 

Baják Petra, Szabó Péter, Csepregi András és Erőss Anita által készített összefoglaló elemzését a masfelfok.hu weboldalon olvashatjátok.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek