6 hónapnál régebbi cikk

Valóban balszerencsét hoz péntek 13?
Valóban balszerencsét hoz péntek 13?

Sokan tartanak tőle, sokan viszont éppen szerencsésnek tartják, ha 13-a péntekre esik. Hogy honnan származnak az ehhez a naphoz köthető babonák, és hogyan vélekednek erről a fehérváriak, ennek jártunk most utána.

Sokak számára balszerencsésen indulhat a hétvége, ugyanis októberben is péntekre esett 13-a. A népi hiedelem szerint számos babona köthető ehhez a naphoz, már évtizedek óta szerencsétlen napnak tartják. Története a régmúltból ered, halálesetek és szerencsétlenségek is történtek ezen a napon.

Váczi Márk néprajzkutató elmondta, ennek a napnak a története a régmúltba nyúlik vissza, ugyanis a templomos lovagrendek felszámolása és kivégzése állítólag egy 13-i, pénteki napon történt. Mint mondta, feltehetőleg innen terjedt el, és ebből alakulhattak ki az ehhez köthető hiedelmek.  A legendák szerint pedig már a Bibliában is negatív számként szerepelt a 13-as, hiszen az utolsó vacsorához Júdás ült le tizenharmadikként.

Nem csak a többek által ismert szimbólumok, rossz szokások is kötődnek péntek 13-hoz: nem ajánlott ilyenkor hajat vágatni, mert az bevonzza a halált. A 13-as számhoz kapcsolódó félelmek miatt a szám elhagyása jellemző repülőgépeken üléssorok számozásakor, valamint a 13-as rajtszámú autókkal történt halálos balesetek miatt a Forma 1-es autóversenyeken sem szerepel ez a szám.

A megkérdezett székesfehérváriak között volt, aki úgy vélekedett, csupán a felfogáson múlik, hogyan alakulhat ez a nap, de találkoztunk olyanokkal is, akik kifejezetten szerencsésnek tartják ezt a napot. Azoknak viszont, akik balszerencsésnek tartják, jó hír, hogy legközelebb 2024-ben csupán szeptemberben és októberben esik 13-a pénteki napra.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek